BIHVIJESTI

Uspješna obuka za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine početkom ove godine započelo je četveromjesečni projekat “Obuka za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada”, u okviru kojeg se 40 osoba sa invaliditetom edukuje kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine za otvoreno tržište rada. 

Projekat finansira Federalni zavod za zapošljavanje.

“Nakon uvida u situaciju u FBiH kada je u pitanju radna snaga, zajedno sa nadležnim institucijama UPFBiH je pokrenulo aktivnosti koje imaju za cilj da sve kategorije stanovništva koje su do sada bile isključene iz procesa rada i zapošljavanja uključimo na tržište rada. Tom prilikom smo identificirali osobe sa invaliditetom kao grupu koja je zainteresirana za uključivanje u aktivno tržište rada. Činjenica je da kao društvo nismo napravili dovoljno kvalitetan iskorak, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i sa tim ciljem smo konkurisali kod Federalnog zavoda za zapošljavanje sa ovim projektom. Poštujući činjenicu da svaka osoba sa invaliditetom ima sačuvan određeni dio radnih sposobnosti, naš cilj je bio im približimo tržište rada u FBiH i da ih povežemo sa poslodavcima, potencijalno zainteresiranim za njihov rad. U ovome trenutku postoji interes poslodavaca da zaposle osobe sa invaliditetom i  kroz ovaj projekat UPFBiH će sigurno povezati dio polaznika obuke sa poslodavcima kako bi ih zaposlili”, kazao je Mario Nenadić, direktor UPFBiH. 

Nakon četveromjesečne obuke, polaznicima su dodjeljeni certtifikati o savladanim znanjima i vještinama, a u okviru projekta učesnici će obići i pogone kompanije “Inside by Ećo” kako bi se upoznali sa proizvodnim procesima.

Mirza Smajić je po struci knjigovezac, invalid sa 60 posto invalidnosti. Do sada je povremeno radio različite poslove.

“Za projekat sam čuo preko Udruženja ‘Sumero’ čiji sam član i koji su me pozvali. Odazvao sam se i jako sam sretan zbog toga. Ovo je odličan projekat koji mi je dao dodatno znanje, vještine, ali i samopozdanje, dodatnu motivaciju za rad. Vjerujem da ću nakon ovoga uspjeti brzo naći posao, jer želim na radnom mjestu pokazati naučeno”, kaže Smajić. 

Amila Novalija već dugo prijavljena kao nezaposlena osoba na birou za zapošljavanje.

“Obuka koju smo prolazili u protekla četiri mjeseca mi je jako puno koristila. Sretna sam jer sam savladala vještine koje unapređuju moja znanja i vještine, od onih osnovnih kao što je pnašanje na poslu pa do  komunikacije, individualnog rada i rada u timu. Posebno želim zahvaliti našim predavačima koji su se potrudili da nam prenesu svoje veliko znanje i iskustvo”, ističe Novalija.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button