„Let’s Do It“ je projekat koji je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184 411 volontera, koji su očistili oko 13 350 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća.

Danas su volonteri i volonterke u dvorištu Srednjoškolskog centara „Nedžad Ibrišimović“, zasadili nekoliko  sadnica, a ostale sadnice su zasađene pored škole.

Koordinatorica akcije u Ilijašu Enisa Mešetović zahvalila se Općini Ilijaš za podršku u realizaciji današanje akcije, kao i Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” te učenicima koji pohađaju predmet Društveno korisno učenje te njihovim profesorima.

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” je akcija sadnje drveća koju Let’s Do It tim Bosne i Hercegovine provodi svake godine sa ciljem povećanja svijesti naših građana o važnosti šuma za čovjeka i višestrukoj koristi koju ima za nas. Uslijed globalne pandemije virusa COVID-19, ovogodišnje akcije pošumljavanja održat će se u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama. Sadnja se realizuje u 13 gradova u Bosni i Hercegovini, gdje sadimo razne vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasno drveće u zavisnosti od lokacije i mjesta sadnje. Partneri i prijatelji naših aktivnosti su EU Info Centar i Delegacija Evropske unije u BiH koji su obezbijedili sadnice i sav dodatni material potreban za sadnju u svim gradovima, a akciju u lijašu realizovala je Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carpe Diem”, rekla je.

Amila Demirović učenica prvog razreda Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” kazala je da joj je ovo prvi put da učestvuje u ovakvoj akciji, te joj je jako drago što može upoznati nove drugare i pomoći svome gradu da ima još više zelenila.

Ova akcija sadnje je realizovana u cilju ozeljenjavanja gradskih zona  i veoma je značajna za sve stanovnike općine Ilijaš. Akcija je održana uskladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama.

Share.

Comments are closed.