VIJESTI

Usvojeni Izvještaji JKP “Vodostan ” i JU “KSC i Radio Ilijaš “

Održana je 8. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa osam tačaka dnevnog reda. Poslije vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na Dnevni  red. Posebnu pažnju na današnjoj sjednici imali su Izvještaji JKP ”Vodostan”  Ilijaš i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu JU ”KSC i Radio Ilijaš”.

Izvještaj JKP ”Vodostan” je prezentirala direktorica Belma Zukić, rekavši da je ovo preduzeće prvi put poslije deset godina poslovalo pozitivno . U pomenutom periodu preduzeće je obavljalo aktivnosti  distribucije, analize vode te održavanje vodovodne mreže. U protekloj godini vodosnadbijevanje je bilo redovno izuzev dva dana kada je bila redukcija zbog nenamjenske potrošnje vode. Izvršene su značajne rekonstrukcije na vodozahvatu Junakovac  kao i na fekalnoj i kanalizacionoj mreži.

Mnogobrojni su uzroci nastanka kvarova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži  kao što je starost mreže, oštećenja, nelegalno i nestručno priključenje na mrežu  kao i mnogobrojni drugi faktori . Ovo preduzeće je nabavilo opremu za detekciju kvarova, te formiralo tim za otkrivanje gubitaka u sistemu i radi na hitnoj sanaciji otkrivenih kvarova  i ono što je najbitnije voda zadovoljava sve standarde za korištenje.

Vijećnici su pohvalili Izvještaj JKP ”Vodostan” napomenuvši da  je vidljiv napredak u pomenutom preduzeću.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju sa Izvještajem manifestacije ”Ilijaški dani 2016” i Izvještajem o održavanju i finansijskim efektima Antenskog stuba Karašnica JU ”KSC i Radio Ilijaš” prezentirao je direktor  Benis Fazlić . JU ”KSC I RADIO ILIJAŠ” je centar svih kulturnih i sportskih dešavanja na području općine Ilijaš u kojoj su tokom prethodne godine održane brojne manifestacije. Većina sportskih, kulturnih i edukativnih aktivnosti održavana je u prostorijama ove Ustanove. JU ”KSC i Radio Ilijaš” je uspješno realizovala tradicionalnu manifestaciju ”Ilijaški dani 2016” koju je  okarakterisao bogat kulturno – zabavni program.

U sklopu finansijskog izvještaja ukupan prihod u 2016. godini bio je 419.061.00 KM, što je za 2,7% više u odnosu na prethodnu godinu. U budžetskim prihodima došlo je do povećanja i sredstava Općine za 8%. Vlastiti prihodi ove ustanove manji su za 5,8 % u odnosu na 2015. godinu i to najviše zbog otkazivanja komitenata na Antenskom stubu Karašnica. U toku 2016. godine Ustanova je prevazišla mnoge izazove i poteškoće, što pokazuju i podaci o ostvarenom pozitivnom finansijskom rezultatu.

Na dnevnom  redu sjednice bio je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS za Općinu Ilijaš za 2016.godinu. U protekloj godini bilo je 75 parnica, od čega je 15 parnica pravosnažno okončano, a ostalo je još 60 parnica. Aktivnosti Pravobranilaštva KS će i u narednom periodu biti usmjerene na poduzimanje mjera radi pravne zaštite i imovinskih interesa Općine Ilijaš. Svi pomenuti Izvještaji su usvojeni većinom glasova . Usvojeno je i nekoliko rješenja iz imovinsko –pravne oblasti.

Informacija o stanju u oblasti  zdravstva na području općine Ilijaš je primljena k znanju, sa zaključkom da se obavezuje načelnik općine da organizuje sastanak sa generalnim direktorom JU ”Domovi zdravlja” na temu organizacije .

Kompletan snimak sjednice OV Ilijaš možete poslušati sutra (petak) u 13,00 sati na talasima Radio Ilijaša.

 

Povezane objave

Back to top button