Uz koncert doajena narodne muzike Nedeljka Bilkića održan Vaskršnji koncert u Ilijašu

Tradicionalni Vaskršnji koncert održan je ove nedjelje u kino sali KSC Ilijaš  uz nezaboravan koncert doajena narodne muzike Nedeljka Bilkića i nastup kulturno-umjetičkih društava iz Ilijaša,  Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Koncert se održava već četvrti put na zadovoljstvo organizatora  i svih posjetitelja,a  posebno  inicijatora same manifestacije jereja ilijaškog Božidara Tanovića.

Zaista nam je puno srce što se i ove godine okupismo ovdje u zavidnom broju već četvrtu godinu. Organizacija Vaskršnjeg koncerta ima multinacionalni karakter i cilj je da zajedno proslavimo najradosniji i najveći praznik, za nas pravoslavce praznik nad praznicima, Vaskrsenje. Zajedno proslavljamo i šaljemo poruku ljubavi, suživota i razumijevanja i da pokažemo primjerom drugima ljubav kako bi se i oni na to ugledali i poslali poruke ljubavi, kazao je jerej Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidar Tanović uz izražavanje zahvalnosti svima koji su projekat podržali posebno Općini Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš.  

Tradicionalni suorganizator Vaskršnjeg koncerta je i Općina Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić, prisustvovao je koncertu poslavši tako poruku mira i suživota koji mlade generacije treba da prigrle i nastave.

-Mi smo već uspostavili tradiciju obilježavanja Vaskrsa ovim koncertom u Ilijašu. Naša želja jeste da svaki građanin ove države može slobodno i sa drugima ispoljiti svoju tradiciju, vjeru i kulturu što ovdje u Ilijašu i pokazujemo. Cijenim da je ovo lijep način razvijanja komunikacije, spajanja ljudi i obnavljanja pokidanih veza kako bismo na taj način stvarali neki ljepši ambijent za sve nas u Bosni i Hercegovini, kazao je načelnik Fazlić.

Vaskršnju besjedu i poruku ljubavi  da se ovaj veliki praznik slavi cijeli život a ne samo nekoliko dana ili mjeseci  prisutnima je održao dr. Ranko Bilinac rekavši kako se Gospod žrtvovao za sve ljude, te kako se čovjek priprema za vječnost i u toj pripremi mora da ostane u vjeri s Bogom.

Publika je uživala i pjevala uz neprolazne hitove Bilkića „Ima jedna krčma u planini“, „Most do moga zavičaja“, a specijalni gost počastio je zadovoljne posjetitelje i izvanrednom interpretacijom sevdalinki.

-Ja ovdje nisam bio pa možda i 50 godina i izuzetna mi je čast što sam večeras pjevao. Ja sam iz Bugojna, ali često imam običaj reći da me majka rodila u Bugojnu, ali mene kao muzičara rodila je i opredijelila Ilidža i tamošnji festival na kojem sam pobjeđivao nekoliko puta, kazao je Bilkić.

Program su obogatili svojim izvanrednim nastupom članovi: KUD “Ilijaš”, KUD “Slavija” Istočno Novo Sarajevo, KUD “Bratstvo” Vojkovići.

Ovaj projekat su podržali: Općina Ilijaš, Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica FBiH, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, pekara “Zlatno zrno”. Medijska i tehnička podrška: Javna ustanova “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš”.

 

 

Prethodni članakOpćina Ilijaš: Čestitka povodom Dana Armije RBiH
Naredni članakGostujuća pobjeda za NK Ilijaš