GALERIJAILIJAŠVIJESTI

Uz promociju 232 polaznika završena najuspješnija mektebska godina u džamiji Podlugovi

Na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo počele su svečane akademije promocijom novih učača Kur'ana u Istiklal džamiji u Sarajevu- gdje su predstavljena 2622 učenika koji su ove godine učili u Kur’ anu. Također, ove subote u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima, održana je svečanost povodom završetka mektebske nastave uz dodjelu diploma za završene razrede, paketića,  ali i nagrada za one koji su postigli najbolje rezultate. Broj upisanih učenika u mekteb u Podlugovima iz godine u godinu se povećava, od 131 upisanog djeteta 2013. godine broj je porastao na 178 polaznika 2016. godine, dakle  u prosjeku trideset novih učenika godišnje, a da bi ove godine dostigao rekordan broj upisanih 232 , kao i rekordan broj onih koji su pristupili završnim ispitima i onih koji su završili svoju mektebsku godinu 207.

Imam džamije u Podlugovima Asmir ef. Salihović nije krio ponos jer je protekla školska godina u ovom mektebu bila najuspješnija.

 – Iza nas je preko 550 časova na kojima smo učili harfove, kur'anske sure i propise islama. Kad bismo danas stali pred Poslanika, čini mi se, da se imamo u šta uzdati. Ovo je naša najuspješnija godina, kako po broju djece,  jer je više od 300 djece bilo obuhvaćeno mektebom u džamiji u Podlugovima i Ljubnićima. Ove godine na području MIZ Sarajevo u okviru 134 mekteba nastavu je pohađalo 10.114 učenika i učenica. Naše mekteblije na takmičenjima postigli su odlične rezultate. Na takmičenju u aprilu gdje je učestvovalo 465 najboljih a naše mekteblije u kategoriji Test općeg znanja mlađi uzrast (Kapo Mirzet, Salihović Edhem) zauzeli su treće mjesto. U kategoriji starijeg uzrasta naše predstavnice (Sužanj Nusreta, Avdić Belma) zauzele su treće mjesto. U ukupnim rezultatima naš džemat se svrstao u najbolje i najuspješnije mektebe. Naš mektebski tim je igrao finale mektebske lige i zauzeli su drugo mjesto. Također, naši učenici poghađali su Školu hifza Kur’ ana( Krdžić Ahmed, Kapo Mirzet, Osmanagić Merjem), imamo i naše učenike koji su članovi hora Mektebski bulbuli( Silajdžić Lamija, Hodžić Jusuf). Svake godine u našem mektebu imamo učenike koji su počašćeni da nauče kur'ansko pismo sufaru da znaju da uče u Kur'anu, tako da je 76 učenika učilo u Kuranu, a 25 je novih učača Kurana koji su prije mjesec dana počeli učiti u Kur'anu, izložio je Asmir ef. Salihović impresivne rezultate u protekloj godini, za koje kaže da ne bi bili mogući bez izvanredne podrške roditelja i velikog truda djece.

Promocija nove generacije polaznika mekteba Podlugovi  i njihova uspješnost dovoljno govori koliko su imami i njihovi pomoćnici, kao i roditelji, shvatili važnost učenja i znanja u islamu, čija  prva objava poziva upravo cjeloživotnom učenju i čitanju.

Asmir ef. Salihović najavio je  više aktivnosti i bolje rezultate od septembra uz još bolju saradnju sa roditeljima kako bi djeci na pravi način prenijeli emanet vjere.

 

Povezane objave

Back to top button