Uzbudljiv triler „Djeca četvrtka“ naša je preporuka ove sedmice

vintage Cup of hot cocoa or hot chocolate with marshmallows on a knitted sweater with book
 

Činjenica je da vas čitanje čini pametnijima. Oni koji često čitaju ne samo da bolje prolaze na testovima u školi, već posjeduju i šira znanja o čitavom nizu tema. Štaviše, ukoliko vam čitanje postane životna navika, održat će vam um britkim i aktivnim, što može da doprinese odlaganju staračke demencije.

 Pasionirani ljubitelji čitanja znaju da knjiga može imati i terapeutesko dejstvo. Psiholozi u svom terapijskom radu koriste biblioterapiju kao metod za poboljšanje zdravlja kroz čitanje odabrane literature, čime se pomaže ne samo u oslobađanju od stresa, već i u podizanju raspoloženja. Pojedina zapadna istraživanja pokazuju da je čitanje brži način opuštanja i od slušanja muzike, ali i od šetnje.

Ukoliko ostajete doma ovoga vikenda, ne mora značiti da ne možete doživjeti uzbudljivu avanturu uz dobar psihološki triler, a Jasmina Masnopita iz Gradske biblioteke Ilijaš pronašla je napetu priču za ljubitelje ovog žanra.

Nicci French „Djeca četvrtka“

Dva zločina, razdvojena naraštajima… Prije više od dvadeset godina, tinejdžerica Frieda Klein u vlastitom je domu doživjela okrutan napad. Niko joj nije vjerovao – ni policija, ni majka, ni prijatelji. Napustila je rodni grad, postala poznata psihoterapeutkinja i više se nikad nije vratila

Frieda Klein je dio svoje prošlosti pokušala zakopati, sakriti i od nje same. No, prošlost joj se vraća dvadeset godina kasnije. Sada, kada radi kao psihoterapeut, od nje je zatražila pomoć žena koja je nekad s njom išla u srednju školu. Ona traži pomoć za svoju kćer koja se počela ponašati neprimjereno i van njenih očekivanja. Frida uskoro otkriva obrazac ponašanja djevojke i razloga takvog ponašanja koji je nju prije dvadesetak godina otjerao iz obiteljskog doma i gradića u kojem je nekad živjela. Kako je to živjeti kad ti nitko ne vjeruje, čak ni vlastita mati? Njeno ispitivanje dovodi je do gotovo nemogućeg saznanja. Čak i oni koji su se činili prijateljski raspoloženi, to zapravo nisu bili.

Pričajući nam priču i vraćajući se u prošlost, autorica izuzetno dobro dočarava odnose među ljudima, nekadašnjim školskim prijateljima, otkrivajući nam jednu sasvim drugu sliku o prijateljima koji to zapravo nisu.

Nicci French će čitatelje vrlo lako zarobiti svojim načinom pričanja i vođenjem radnje. Ničeg nema suvišnog, ničeg premalo, ali upravo to je ono što će nas zadržati da otkrijemo jesmo li ili nismo bili u pravu s našim pretpostavkama. U priču je izvrsno uklopljena pozadina policijske istrage i policajci koji joj ništa ne vjeruju budući da pokušava iz tamnice, po njima riješenih, a zapravo neriješenih slučajeva, iste oživjeti i dokazati im da nisu bili u pravu. Uspoređujući brutalan napad od prije dvadeset godina i ovaj o kojem joj je u povjerenju pričala kćer njene poznanice, ima suviše dodirnih točaka a da bi bile samo slučajnost.

Tandem Nicci Gerard i njen suprug Sean French, koji pišu pod imenom Nicci French, zajedno s čitateljem, već od samog početka postaju Frieda Klein, psihoanalitičarka, žrtva, istražiteljica… Pisati na taj način mogu samo vrsni majstori pera krimi – triler romana.
Ništa manje kvalitetni su oni dijelovi romana s nepogrešivim, detaljnim elementima psihoanalize i oni opisni, gdje govore o prirodi:

Gledala je u polja živice, u stablo hrasta koje joj je probudilo uspomene na to kako je ovdje nebo prostrano, sada istočkano blijedim zvijezdama.“

Tristo i sedamdeset stranica čita se u jednom dahu.

»Sofisticirani trileri Nicci French jednostavno su drugačiji i izdižu se iznad konkurencije.«
– Sophie Hannah

Jedna knjiga može pobuditi hiljade osjećanja, potražite vrtlog emocija u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Knjige preporučila: Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Prethodni članakMališani iz Vrtića Ilijaš u posjeti apoteci “Duopharm”
Naredni članakMUP KS-a dobio 90 vozila s novim dizajnom