BIH

Vakcina Moderna od 1. novembra dostupna za građane FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH zaprimio je 25. oktobra 43 180 doza cjepiva proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske. Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 01. novembra, bit će dostupna stanovništvu Federacije BiH.

Na teren će biti poslano 15 000 doza cjepiva Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu cjepiva za sve koji se odluče cijepiti.

Važno je napomenuti da je cjepivo Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovim cjepivom je četiri tjedna.

Do sada su stanovništvu BiH na raspolaganju bila cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25. oktobrom, zaprimio 1 759 094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1 111 094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je i dalje nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19, iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na stanovništvo da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19.

BHRT

Povezane objave

Back to top button