Vanredna sjednica općinskog Štaba civilne zaštite

U velikoj sali Općine Ilijaš održana je druga vanredna sjednica općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ). Komandant, načelnik te članovi štaba su analizirali usvojene mjere i preporuke sa prve sjednice, te donijeli nove mjere i preporuke u vezi sa pandemijom Corna virusa (COVID 19) na području općine Ilijaš.

Konstatovano je da je situacija prilično dobra, te da zaraženih Corona virusom nema.

Završeno je postavljanje šatora ispred zgrade Doma zdravlja u Ilijašu, te je dogovoreno da se nabave grijalice i napajanje šatora električnom eneregijom te mrežnim kablom za računar, budući da će se prijemi pacijenata obavljati prvo u šatoru (trijažno mjesto), pa tek onda uputiti dalje u ambulantu.

U toku je i proces nabavke profesionalnog šatora dimenzija 5×10 metara i 3 metra visine koji bi mogao poslužiti za potrebe, u slučaju velikog broja oboljelih.

Druga mjera koju je štab izdao na prethodnom sastanku bila je kontorla građana kojima je određena izolacija. Ovu mjeru provode pripadnici PU Ilijaš.

Irfan Nefić komandir PU Ilijaš i član OŠCZ je istakao da PU Ilijaš postupa po rješenjima Federalne uprave inspekcijskih poslova, te da nadzire 22 osobe koje se nalaze u izolaciji po rješenju.

PU Ilijaš provodi i praćenje zabrane rada ugostiteljskih objekata i prostora u skladu sa naredbama Štaba CZ.

Izvršen je obilazak 27 objekata restorana, ćevabdžinica i fast foodova, šest objekata frizerskih salona, 25 objekata osnovnih prehrambenih artikala i dva objekta naplatne službe. Ukupno je izvršeno 85 obilazaka i nije bilo kršenja naredbi, mjere su se ozbiljno shvatile.

Građane u samoizolaciji, za koje PU nije dobila rješenje, i ne može izvršiti kontrolu, nadzire Dom zdravlja svakodnevno ih kontaktirajući putem telefona i provjeravajući njihovo zdravstveno stanje. Do sada je 65 osoba u samoizolaciji.

Mjera kontinuirane nabavke opreme za dezinfekciju za Dom zdravlja Ilijaš i javne institucije na području općine Ilijaš također se realizuje prema planu. Nabavljeno je 250 hirurških maski, 400 pari rukavica i 300 litara sredstva za dezinfekciju. Naručeno je dodatnih još višekratnih hirurških maski.

Kupljena su 22 dozatora za dezinfekciju ruku, od kojih je 14 postavljeno na ulaze u objekte i ustanove na području općine Ilijaš.

Mjeru preventivnog čišćenje i pranje ulica na području općine Ilijaš izvršavaju uposleni JKP “Vodostan” i JKP “Rad” – radna jedinica Ilijaš. Provedene su zajedničke aktivnosti na pranju ulica i trgova. JKP „Rad“ dobilo je novo dezinfekciono sredstvo kojim će se u narednom periodu vršiti pranje ulica.

Akif Fazlić komandant OŠCZ je predlažio pranje svih ulica u gradu, pranje regionalne ceste u centralnom dijelu Starog Ilijaša i Podlugova, pranje ceste u IZ Luka, pranje svih parkinga u Ilijašu, te pranje platoa u Srednjem.

Mjera kojom se zabranjuje održavanje subotnje pijace u Ilijašu ostaje na snazi. Rad tržnice ostalim danima u sedmici ostaje nepromijenjen.

Na sastanku su donesene nove mjere i preporuke:

1. Podržava se preporuka da se od ponedjeljka, 23. marta 2020. godine, zatvore ambulante koje nisu frekventne (Crna Rijeka, Gajevi, Mrakovo);

2. Podržava se preporuka o preraspodjeli radnog vremena, a u skladu sa zaključcima koje je usvojila Vlada KS;

3. Podržava se preporuka preraspodjele budžeta za realizaciju podrške socijalno ugroženom stanovništvu.

Izvor: Općina Ilijaš

Prethodni članakDanas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom
Naredni članakOd sutra policijski sat i u FBiH