Mjerenja zagađujućih tvari u zraku tokom dana su zabilježila variranja koncentracija PM10 čestica u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ostali praćeni polutanti su u granicama dozvoljenih vrijednosti. Primjetno je i variranje koncentracije sumpordioksida na Ilidži i u Ilijašu, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

S obzirom da je na snazi epizoda “Upozorenje”, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naglašavaju mjeru zabrane održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru s ciljem smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju stanovništvu da kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju, borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Građanima se savjetuje da pri svakom boravku na otvorenom koriste zaštitne maske, kako bi barem djelimično ublažili štetni uticaj lebdećih čestica i čađi na svoje zdravlje.

Sugerisano je i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika.

Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, usljed dubokog disanja, u pluća unose veće količine zračnih polutanata.

Nužno je ograničiti kretanje na otvorenom, a ova preporuka posebno se odnosi na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. U slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima, neophodno je blagovremeno javljanje ordinirajućem ljekaru.

Share.

Comments are closed.