Večeras počinju Sarajevske večeri muzike u online izdanju

Ovogodišnji, 26. festival Sarajevske večeri muzike (SVEM) predstavit će se u digitalnom izdanju.

Pod novim okolnostima taj festival se pridružuje i globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena koncertom u utorak, 8. septembra u 20 sati, na kojem će u prvom dijelu u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvesti Beethovenovu Simfoniju br. 8.

U drugom dijelu virtualnog koncerta nastupiti će violinistica Alena Baeva iz Warsawe, uz ukrajinskog pijanistu Vadyma Kholodenka, koji će izvesti Beethovenovu Sonatu za violinu i klavir br. 3 u Es-duru.

Digitalno festivalsko izdanje nastavit će se u četvrtak, 10. septembra, u 20 sati koncertom bosanskohercegovačkog gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Bacha, de Falle, Weissa, Tarrege…

Završnica virtualnog izdanja Festivala rezervisana je za subotu, 12. septembra, u 19 sati kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića izvesti čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta iz pijeteta prema žrtvama koronavirusa kod nas i u svijetu, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prethodni članakRiješen problem manjka parking mjesta u ulici Hašima Spahića u Ilijašu
Naredni članakPočeli radovi na II fazi izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu