Većina planiranih projekata u MZ Ilijaš Grad i MZ Podlugovi realizirana, prave se planovi za 2023. godinu

U sklopu emisija u kojima su naši gosti predsjednici Savjeta MZ, o realiziranim projektima i planovima u MZ Ilijaš Grad i Podlugovi razgovarali smo sa Fahrudinom Fudom Derviševićem i Safetom Gabeljićem.

MZ Ilijaš Grad je gradska mjesna zajednica, a pripadaju joj naselja Kadarići, Karašnica i Novo naselje.

Ove godine urađeno je mnogo projekata, radi se Gradski stadion završna faza, Sportska dvorana, zanatski centar Banovac. Urađen je prilaz zgradi u ulici 126. Ilijaške brigade,  privremeni parking kod zgrada Šipad. Problemi su dotrajala stabla i granje, jer KJKP Rad nema odgovarajuću opremu za uklanjanje, zahtjeve proslijedimo Službi, ali je taj problem ostao. Dobili smo osam rasvjetnih tijela što se tiče javne rasvjete ali nisu završeni, kvar javne rasvjete se može prijaviti na broj 033 562-242 ili na internet platformi gdje se može i pratiti rješavanje predmeta.

Planove pripremamo već sad kako bi planovi bili dio Operativnog plana načelnika i općinskih službi za 2023. godinu.

Karašnica put u dužini od 400 metara će se raditi, problem je parking u gradu, tražit ćemo dva nova parkinga preko puta Dvorane i u ulici Kakanjska, vidjet ćemo na zborovima građana koji su još prijedlozi i prioriteti, a cilj nam je što više biti na terenu, kazao je Dervišević.

Safet Gabeljić navodi da su Podlugovi specifični, po broju stanovnika koji su ovom ilijaškom naselju pronašli svoj dom-oko pet hiljada, a dolaze iz više od 50 gradova i općina, po velikom broju prisutnih privrednih subjekata, stalnoj ekspanziji i izgradnji i razvoju.

Navodi da je oko 80 posto planiranih projekata u 2022. godini realizirano, a većina se odnosi na asfaltiranje, rekonstrukciju i sanaciju puteva, rekonstrukciju i izgradnji kanalizacione mreže koja je u toku, rješavanje problema u vodosnabdijevanju, uklanjanje stabala koje ugrožava sigurnost stanovništva… Gabeljić navodi da je Općina Ilijaš i MZ Podlugovi član projekta „Opštine sa nula otpada“ u sklopu kojeg je podijeljeno 230 kanti za odvoz otpada, što je doprinijelu rješavanju problema odvoza otpada. Kao posebno važan projekat Gabeljić je naveo potpunu rekonstrukciju Društvenog doma Podlugovi koji je na raspolaganju udruženjima, organizacijama,  političkim subjektima za korištenje.

-Savjet MZ sastoji se od članova iz svih podružnica kako bi se u svakoj podružnici realizirali neki važni projekti. U 2023. godini prioritet je proširenje, rekonstrukcija i sanacija puteva u naseljima koliko bude situacija dozvoljavala. U rubnim dijelovima naselja Sovrle prema releju Kostrača treba poboljšati vodosnabdijevanje.  Potrebno je napraviti parking prostor preko puta Osnovne škole „Podlugovi“, kako bi se oslobodio prostor igrališta, potrebno je više oglasnih ploča, a jedan od problema je ulična rasvjeta jer imamo puno sporednih ulica, te tražimo novih 50 rasvjetnih tijela kako bismo cijelu MZ pokrili rasvjetom, a u toku godine uvijek iskrsnu manji problem koje rješavamo u saradnji sa općinskim službama, naveo je, između ostalog, Gabeljić.

Savjet mjesne zajednice je prva adresa za rješavanje problema građana, a naši gosti navode da su oni i članovi Savjeta uvijek na raspolaganju.

Prethodni članakKupovinom Glade Winter artikala u Bingu pomažete da zajedno ostvarimo prazničnu čaroliju za djecu u SOS Dječijim selima u BiH
Naredni članakIzložbom Mice Todorović otvara se manifestacija Dani Zaima Muzaferije