Veliki interes za Klokan izazov u OŠ „Hašim Spahić“

Već  drugu godinu u izazovu Klokan matematičar učestvuju i vrijedni đaci iz OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš, a ove je godine za učešće prijavljeno više od 80 učenika. Izazov Klokan matematičar je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.            Osnovni cilj je da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, kako  poznate, tako  i skrivene.

Lejla Tatar, nastavnica matematike u OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš pojasnila je šta predstavlja Klokan izazov.

Ove godine drugi put učestvujemo u Klokan matematičar izazovu.  Mogu učestvovati svi učenici od drugog do devetog razreda i svi učenici u srednjim školama. Imamo 82 takmičara u svim kategorijama, na ovaj način animiramo učenike za nastavu matematike, ovo je kreativniji pristup. Svi učesnici će dobiti diplome, a 10 posto najboljih dobit će i nagrade. Prošle godine 10 naših učenika plasiralo se u taj najuži krug, a ove godine nadam se da će biti i više, kazala je nastavnica Tatar.  

Damir Hindija, učenik drugog razreda kaže da je odlučio provjeriti svoje znanje iz matematike i da mu se Klokan izazov jako sviđa. Istog je mišljenja i njegov školski drug Jakub Mahmutović.

-Četvrti sam razred. Ja sam se upisao na matematiku i meni je ovo najbolje takmičenje na svijetu i puno volim ovaj izazov, kazao nam je Jakub.  

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika.

 

Prethodni članakSastanak predstavnika šest MZ i načelnika Akifa Fazlića
Naredni članakUspješna promocija Zbirke „Tu, gdje rodih se“ i u OŠ „Hašim Spahić“