ILIJAŠVIJESTI

Veterinarska stanica DI-VET upriličila predavanje za farmere

Mnogobrojni su izazovi pred bh. farmerima koji žele izvoziti mlijeko u zemlje EU kako bi bili konkurentni na tržištu. Iako ilijaški farmeri proizvode kvalitetno mlijeko, potrebno je učiniti određene korake u poboljšanju istog. Svjesni poteškoća sa kojima se farmeri susreću, uposlenici veterinarske stanice “DI-VET” Stari Ilijaš kao društveno-odgovorna firma, organizovali su predavanje za farmere, koje je upriličeno sinoć u Biznis centru u Ilijašu. Senad Vejzović, doktor veterinarske medicine i  uposlenik veterinarske stanice “DI-VET” istakao je da je predavanje upriličeno prvenstveno za farmere-proizvođače i veterinare.

„Obrađene su dvije teme. Jedna je vezana za telad a druga za mliječne krave odnosno muzna grla. Sa nama su i kolege iz firme „Sano“ koji su održali predavanje na spomenute teme i prezentovali svoje određene proizvode koje mogu da koriste naši farmeri u proizvodnji. Druga tema govori o kontroli somatskih ćelija i bakterija u mlijeku. Visoki su kriteriji i standardi za izvoz mlijeka, a mi želimo zadovoljiti iste“, kazao je Vejzović.

Muamer Dervišević, doktor veterinarske medicine istakao je da je prije godinu dana našoj zemlji odobren  izvoz mlijeka u Evropsku uniji ali su i povećani  kriteriji kvalitete mlijeka.

„Ono se ocijenjuje po broju prisutnih somatskih stanica  i bakterija u mlijeku. Cilj predavanja  je da informišemo  naše farmere i prenesemo iskustva iz Evropske unije o načinu kako da dođu do najbolje kvalitete mlijeka i da to mlijeko bude najbolje plaćeno. Mlijeko sa ilijaških farmi je vrlo kvalitetno i cilj nam je da farmerima dodatno pomognemo oko čistoće istog i kako bi bili spremni za posjete evropskih eksperata za kontrolu kvalitete mlijeka, koji će dolaziti direktno na farme sa kojih se otkupljuje mlijeko“, kazao je Dervišević.

Predavanju su prisustvovali mnogobrojni ilijaški farmeri, ali i farmeri  iz drugih općina, čije se mlijeko otkupljuje organizovano, ali koje odlazi na evropsko tržište i zauzima vodeća mjesta po kvaliteti. Osim farmera, predavanju su prisustvovali i veterinari iz Kantona Sarajevo, Breze i Visokog, koji rade u velikoj praksi.

Povezane objave

Back to top button