BIH

Vijeće za vanjske poslove EU prihvatilo produženje misije EUFOR-a u BiH

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu donijelo je zaključke kojima se, između ostalog, potvrđuje podrška nastavku misije EUFOR-a (Operacija Althea) u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je istaklo posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu politike podjela, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, ističe se u zaključcima Vijeća.

Dodaje se da Vijeće pozdravlja kontinuirano provođenje operacije Althea, čiji je osnovni mandat pružanje podrške vlastima BiH u održavanju sigurnosti.

Da bi se jednogodišnja misija definitivno nastavila potrebna je odluka Vijeća sigurnosti UN-a koje zasjeda u novembru.

“Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021. godine, uključujući nalaze prema kojima prisustvo operacije nastavlja igrati ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategije za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovo potvrđuje spremnost EU da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN-a”, navodi se.

Naglašava se da Vijeće prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR-a s drugim međunarodnim akterima na terenu.

Klix.ba

Povezane objave

Back to top button