ILIJAŠVIJESTI

Visoka delegacija Britanske ambasade i GGF-a posjetila Općinu Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš gospodin Akif Fazlić primio je danas delegaciju Britanske ambasade i Fond za dobru upravu britanske vlade (GGF) s kojom je razgovarao o pozitivnim efektima uspješno realiziranog Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE), koji je u ovoj općini provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Britanske ambasade.

Cilj današnjeg sastanka je osvrt na ostvarene rezultate, odnosno monitoring i evaluaciju provedbe Projekta LIFE, kojeg Općina Ilijaš provodi od 2016. godine.

Implementacijom Projekta LIFE Općina Ilijaš je realizirala niz izuzetno značajnih aktivnosti, odnosno servisa kojima je unaprijedila rad sa postojećim i potencijalnim investitorima, od kojih izdvajamo: uspostavu Privrednog vijeća Ilijaš, kreiranje Investicijskog vodiča, uspostavu E-registra i kreiranje liste poticaja prema investitorima. Osim navedenog tokom implementacije projekta su skraćeni rokovi za izdavanje dozvola, te je uspostavljen efikasan mehanizam praćenja investicijskih aktivnosti na području općine Ilijaš.

Danas, Općina Ilijaš očekuje nastavak razvoja svog privatnog sektora, jer su realizacijom Projekta LIFE ostvarene direktne uštede za privredu ove općine, u iznosu 548.000,00 KM godišnje, te kreirano stabilno poslovno okruženje, koje je u stanju privući nove i zadržati postojeće investicije.

Povezane objave

Back to top button