Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila Akcioni plan za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju 2021.-2024., koji je predložilo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP). 

Akcioni plan usmjeren je na zakonodavstvo, institucionalne kapacitete, saradnju, prevenciju te odgovor i reakciju nadležnih institucija u Federaciji BiH.

B79NW4 Cyber bullying concept – shadowy figures menace boy at computer. Image shot 2009. Exact date unknown.

Naime, sve veći procenat djece danas ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a nažalost veliki broj njih su izloženi neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta.

Najčešći oblici protivpravnih ponašanja, a koja se javljaju u svakodnevnom životu eksponiraju se u vidu: vrijeđanja, uznemiravanja, slanja prijetećih i uvredljivih poruka, lažnog predstavljanja, podsticanja na mržnju, nasilje i tako dalje. Sve su češći i specifični slučajevi koji na djecu ostavljaju trajne posljedice kao što je naprimjer eksploatacija djece u pornografske svrhe.

Iz Vlade FBiH ističu da je, s obzirom na sve navedeno, neophodno postojanje strateškog programa i sistemske reakcije na ovakve oblike ponašanja u digitalnom okruženju u cilju prevencije tj. ranog prepoznavanja, ali i adekvatnih reakcija kojim će se ispunjavati, između ostalog, i sve preporuke proizašle iz međunarodnog prava te aktivnosti predviđene u Akcionom planu za djecu u BiH Vijeća za djecu BiH.

Federalna uprava policije (FUP), koja se nalazi u sastavu FMUP-a, bila je nositelj aktivnosti vezanih za izradu Akcionog plana za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju 2021.-2024. godine.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.