Vlada FBiH za programe četiri fondacije iz obasti kulture odobrila više od 5,4 miliona KM

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, usvojila je danas četiri programa utroška sredstava iz Budžeta Federacije BiH za ovu godinu s kriterijima raspodjele transfera fondacijama iz nadležnosti ovog ministarstva. Vrijednost ova četiri programa ukupno iznosi 5.418.000 KM i namijenjena su podršci kinematografiji, izdavaštvu, muzičkoj, scenskoj i likovnoj umjetnosti, te bibliotečkoj djelatnosti.

Ovogodišnji tansfer za kinematografiju iznosi 3.460.000 KM. Najveći dio ovih sredstava namijenjen je za sufinansiranje dugometražnih i kratkometražnih filmova, potom za nabavku video opreme sa kojom će biti podržana distribucija i prikazivanje filmova, te promociju bosanskohercegovačkog filma na festivalima i filmskim smotrama.

Također, planirano je i sufinansiranje zaštite, čuvanja i prezentacije arhivske i filmske građe, te razvoj dugometražnih i snimanje studentskih filmova. Sredstva su planirana i za predstavljanje BiH pri evropskom fondu EURIMAGES uime Federacije BiH, te za servisiranje poslova i materijalnih troškova Fondacije.

Kroz budžetski transfer za Fondaciju za izdavaštvo izdvojeno je ukupno 700.000 KM. Prema usvojenom programu, u okviru ove podrške najveći dio bit će usmjeren izdavačima za objavljivanje knjiga, a s ciljem stimuliranja novije književnosti, te djela domaćih autora i prevodilaca.

Ovogodišnja podrška planirana je i za izdavanje časopisa, plasman i promoviranje društveno vrijednih knjiga i autora, te Zajednicu izdavača u Bosni i Hercegovini. Bit će podržana i nova književna djela domaćih autora, sufinansirani izdavači za objavljivanje rukopisa izabranih na konkursu, te podrška zahtjevima, projektima i potrebama iz domena izdavačke djelatnosti, kao i za servisiranje poslova Fondacije za izdavaštvo.

Transfer Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz federalnog budžeta za 2023. godinu vrijedan je ukupno 658.000 KM. Podrška je planirana za projekte iz oblasti scenske, muzičke i likovne umjetnosti. Planirana je i podrška projektima iz oblasti muzičkih, scenskih i likovnih umjetnosti koji će biti odabrani putem javnih konkursa za otkup umjetničkih djela, a s ciljem promocije i pomoći afirmiranih bh. likovnih umjetnika, kao i mladih bh. likovnih umjetnika. U okviru ovog transfera planirano je i servisiranje poslova ove fondacije.

Fondaciji za bibliotečku djelatnost iz ovogodišnjeg federalnog budžeta izdvojen je transfer od 600.000 KM. Polovina od tog iznosa namijenjena je otkupu društveno vrijednih knjiga i časopisa domaćih izdavača registriranih na području Federacije BiH, a objavljenih u 2022. godini, kao i otkupu najtraženijih naslova prema izboru čitalaca.

Prema usvojenom programu, sredstva su planirana i za opremanje javnih i specijalnih biblioteka, stručno usavršavanje bibliotekara i za manifestacije popularizacije bibliotečke djelatnosti i knjiga, te podršku zahtjevima, projektima i potrebama iz domena bibliotečke djelatnosti, kao i servisiranja poslova i troškova Fondacije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prethodni članakVlada Federacije BiH: Smanjena veleprodajna cijena plina za 12,53 posto
Naredni članakUdruženje poslodavaca traži sjednicu Parlamenta FBiH o ‘uvozu radne snage’