Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je danas plan vakcinisanja protiv Covid 19, prema kojem su prioriteti zdravstveni radnici, zaposleni i lica u staračkim domovima, te zdrave osobe od 16 do 64 godine koje rade u javnim službama.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, svako u okviru svojih nadležnosti, u odnosu na epidemiološku situaciju, na osnovu novih naučnih saznanja o vakcini, te u zavisnosti od promjene drugih uslova od kojih zavisi sprovođenje vakcinisanja, revidiraju plan, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da se prema usvojenom planu vakcina nabavlja kroz “COVAX” mehanizam, te EU mehanizam, kao i da je za nabavku vakcina kroz “COVAX” mehanizam iz budžeta FBiH 2020. godine izdvojeno 13.689.538 KM.

Budžetom FBiH za 2021. godinu predviđeno je 12 miliona KM za nabavku vakcine, te i dva miliona KM za preduzimanje mjera suzbijanja virusa korona, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH dala je dozvolu vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva za uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera u skladu sa procjenom epidemiološke situacije.

 

Share.

Comments are closed.