BIH

Vlada Kantona Sarajevo osigurala 20 miliona KM za zapošljavanje 2.276 osoba

Vlada Kantona Sarajevo je usvojila programe mjera za zapošljavanje Službe za zapošljavanje KS, koji predviđaju zapošljavanje 2.276 osoba za koje su osigurana sredstva u iznosu 19.773.372 KM, od čega 13.674.338 KM iz rebalansa prošlogodišnjeg budžeta.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice pripremilo je programe na osnovu stvarnih potreba osoba koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, te poslodavaca i njihovih potreba za kvalitetnim kadrom. Programi su mjerljivi i cilj je da osiguraju zaposlenje različitih kategorija nezaposlenih osoba, od pripravnika u realnom i javnom sektoru, do teško zapošljivih kategorija – izjavila je ministrica Ivana Prvulović.

Posebno je istakla Program sufinansiranja zapošljavanja članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja kojim su obezbijeđena sredstva za sufinansiranje zapošljavanja 300 osoba iz ove kategorije nezaposlenih lica.

Obzirom da je program osmišljen na način da obezbijedi trajanje radnog odnosa od dvije, odnosno tri godine, za osobe koje budu učestvovale u programu, očekujemo će doći do njihovog trajnog zapošljavanja. Ovim programom smo pokazali da realizujemo naša obećanja data građanima Kantona Sarajevo – kazala je ministrica Prvulović.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović je istaknuo da se prvi put, nakon 25 godina, interresornom saradnjom nadležnih kantonalnih ministarstava i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” realizuju konkretne aktivnosti za zapošljavanje članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja, ističući da je riječ o revolucionarnom programu.

Programom koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade KS osigurana su sredstva u iznosu od 5.868.000 KM za zapošljavanje 300 nezaposlenih osoba iz ove kategorije. Bit će upriličena promocija Programa za zainteresirane poslodavce iz privatnog i javnog sektora, te raspisan javni poziv za učešće u ovom programu. Namjera da javni poziv bude  otvoren najduže šest mjeseci ili do utroška sredstava za ovu namjenu. Osim što će se poslodavci moći prijaviti za učešće u ovom Programu, također će i nezaposlena lica sama moći preuzeti “Vaučer za posao” od Službe za zapošljavanje i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti – pojasnio je ministar Omer Osmanović.

Direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Tomislav Martinović kazao je da su programi fokusurani na poslodavce iz različitih sektora.

Ove godine imamo niz programa i mjera koji će dodatno povezati poslodavce i nezaposlene osobe. Nove programe ćemo predstaviti sljedeće sedmice i pojasniti  koje su beneficije i prednosti svakog od njih. Programima pokušavamo obuhvatiti većinu slabo upošljivih kategorija kao što su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe koje su dugoročno nezaposlene, te socijalno ugrožene kategorije – dodao je Martinović.

Programi Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo će biti objavljeni u dnevnim novinama i na web stranici Službe. Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo pozivaju sve privredne subjekte da apliciraju na programe – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

BHRT

Povezane objave

Back to top button