Vlada KS najavila za sljedeću sedmicu otvaranje još jednog punkta za drive-in testiranje

Iz Vlade Kantona Sarajevo su najavili da će sljedeće sedmice biti otvoren još jedan punkt za drive-in testiranje i to na području Općine Novi Grad. Ukazali su i na početak rada COVID pozivnog centra.

Iz ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo su saopćili da je tokom jučerašnjeg dana obavljen 1.461 telefonski razgovor sa COVID pacijentima, a od toga je 885 kontakata ostvareno putem COVID pozivnog centra, a 576 poziva je obavljeno putem telefona u COVID ambulantama.

U narednim danima, kako su naveli, očekuje se da svi pozivi budu ostvareni kroz COVID pozivni centar, s obzirom na sutrašnji početak pružanja usluga ovog centra i za građane Ilijaša i Hadžića.

Napomenuli su da je COVID pozivni centar za one koji sumnjaju ili su oboljeli od koronavirusa, te da omogućava građanima direktan kontakt s ljekarima koji će im dati odgovarajuće upute o narednim koracima u liječenju. COVID pozivni centar radi svaki dan od 07:30 do 20:00 sati.

Broj COVID pozivnog centra je 081/920 333, dok je Viber/SMS broj za osobe sa poteškoćama sa sluhom 061/555-769.

Za prvih 20 dana rada punkta za drive-in testiranje kod mosta Suade i Olge prikupljeno je više 1.300 briseva.

Zbog povećanog priliva pacijenata u posljednjih nekoliko dana na ovom punktu i prosjekom od više od 160 uzetih briseva dnevno, u Vladi KS-a su odlučili da se naredne sedmice otvori i drugi drive-in centar za testiranje i to na području Općine Novi Grad.

Ukazali su da je jučer u pet COVID ambulanti Doma zdravlja Kantona Sarajevo primljen i pregledan 1.501 pacijent, a od tog broja samo u COVID ambulanti Saraj Polje medicinski je tretirano 514 pacijenata.

Sve ove informacije ukazuju na ozbiljnost i pogoršanje epidemiološke situacije, pa su zdravstveni radnici i Vlada Kantona Sarajevo ponovo zamolili građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, a istovremeno uvjeravaju one koji se ipak zaraze da će imati kvalitetan tretman u liječenju.

Prethodni članakU Kantonu Sarajevo 493 nova slučaja zaraze koronavirusom, apel na maksimalno poštivanje mjera
Naredni članakNa današnji dan 1955. godine Kamerni teatar 55 počeo sa radom