VIJESTI

Vlada KS stavlja kapacitete na raspolaganje za Tursku: Do 50 pripadnika GSS-a i 10 medicinskih timova

Vlada Kantona Sarajevo stavila je na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti BiH sve neophodne kapacitete u svrhu interventne pomoći i upućivanja medicinskih i spasilačkih ekipa iz Kantona Sarajevo u područja pogođena razornim zemljotresima na jugoistoku Turske.

Kanton Sarajevo spreman je poslati 40 do 50 pripadnika Gorske službe spašavanja Civilne zaštite KS obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina. Na raspolaganje je stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice.

Ovaj zaključak je donesen na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade s direktorom Katonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem, kao i predstavnicima Hitne pomoći i Opće bolnice u Sarajevu, čiji su mobilni timovi sastavni dio Civilne zaštite KS.

Vlada KS je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom sigurnosti BiH, kao i ambasadom Republike Turske radi konsultacija i koordinacije za osiguranje drugih vidova pomoći unesrećenim građanima i područjima pogođenim zemljotresima.

Čelnici Vlade i Skupštine KS uputili su danas izraze saučešća i suosjećanja s turskim narodom, putem ambasade Republike Turske, povodom nezapamćene katastrofe i ogromnih žrtava u ovoj državi.

bhrt.ba

Povezane objave

Back to top button