ILIJAŠVIJESTI

Volonter godine Mustafa Spahić: Volontiranje je način za pomjeranje vlastitih granica

Mustafa Spahić je učenik četvrte godine MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza, smjer-elektrotehničar. Također, volontira u OO „Iskoristi dan—Carpe diem“ iz Ilijaša. Među velikim brojem mladih i konkurentnih kolega izabran je za „Volontera općine Ilijaš 2023. godine“.

Nagradu, kaže, nije očekivao.

„Nisam očekivao, jer kod nas u Ilijašu stvarno ima veliki broj mladih, perspektivnih, vrijednih ljudi koji volontiraju i doprinose zajednici na razne načine. Zaista, čast je velika, među svima njima dobiti nagradu za volontera godine. Moj volonterski put je počeo početkom 2022. godine i to na nagovor moje dugogodišnje prijateljice. Razlog zašto sam krenuo tim putem je prost, želio sam da svoje slobodno vrijeme provodim na koristan način, ali i da pomjeram vlastite granice, da učim i da svoju ličnost oblikujem na bolje. Konkretno, imao sam problem sa manjkom samopouzdanja, koji je kroz volontiranje jednostavno nestao“.

Prvi projekat na kojem je Mustafa radio je bio projekat međugeneracijske solidarnosti „Da starost bude radost“

„Ja i moje kolege volonteri smo u sklopu tog projekta imali priliku da pomognemo starijim osobama u potrebi…finansijskoj, zdravstvenoj isl. Mi kao mlade osobe smo se potrudili da riješimo barem jedan dio njihovih problema. Neki nisu imali osnovne uslove za život, kao npr: frižider, veš mašinu. Mi smo se potrudili da im to obezbjedimo. Osjećaj kada vidite prazan frižider jedne stare nane i osjećaj kad taj frižider napunite je iz krajnosti u krajnost, neopisiv. Trenutno učestvujem u projektu „Prag“ CCI, u okviru kojeg smo kroz anketiranje naših sugrađana otkrivali probleme koji ih najviše muče u njihovoj lokalnoj zajednici i u fazi smo rješavanja problema oko kojih se većina složila“.

Prije nego što sam počeo volontirati smatrao sam, kao i većina, da je to rad za džabe. Sada naravno smatram da je to jako pogrešno razmišljanje. Prije svega upoznajete mnogo ljudi, stičete nova iskustva i znanja koja će vam kroz život sigurno zatrebati. „Iza paravana“ je mnogo benefita za nas same, ali i za zajednicu u kojoj živimo, tako da bih od srca preporučio svim mladim ljudima da počnu volontirati, poručuje Mustafa.

Povezane objave

Back to top button