ILIJAŠSPORTVIJESTI

Vrabac: Zatekli smo katastrofalno stanje u NK Ilijaš, imamo viziju i ambicije za oporavak

Krajem februara održana je Skupština Nogometnog kluba Ilijaš. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Selmir Vrabac koji  svojim  iskustvom  i znanjem  želi generisati  novu viziju koja bi dugoročno dala održivost NK Ilijaš. O zatečenom katastrofalnom stanju, poduzetim aktivnostima i planovima, za Radio Ilijaš govorili su predsjednik UO Selmir Vrabac  i izvršni direktor NK Ilijaš Fadil Hodžić.

Vrabac je kazao je i kroz ranije učešće u NK Ilijaš, prepoznao određene probleme.

„U tadašnjem sazivu Upravnog odbora nisam mogao puno sam da uradim. Nakon preuzimanja UO zatekli smo klub koji je bio pod suspenzijama nogometnih saveza, klub bez igrača i skoro na dnu tabele u ligi u kojoj igra. Klub nije imao svlačionicu, vodu, a ni struju zbog radova koji su se odvijali na stadionu. Paralelno s tim nisu bili ni obezbijeđeni uslovi za funkcionisanje kluba, a bivši Upravni odbor se nije na adekvatan način pobrinuo. Dakle, apsolutno jedna situacija u kojoj smo morali krenuti od minusa i morali smo sanirati cjelokupnu situaciju. Poseban problem koji smo mi zatekli početkom marta jeste da su sve lige startale sredinom marta,a pripreme nisu bile obavljene. Jedno rasulo u kojem smo mi morali riješiti osnovne postavke kako što su suspenzije, finansije kojih nije bilo kako bi doveli klub u poziciju, te startati sa tom sezonom. Ozbiljnije igrače nismo mogli ni dovesti.  Jedini cilj tada je bio da klub ne izgubi totalno imidž koji je bio duboko poljuljan. To je bila neka početna pozicija sa koje smo krenuli i uspjeli smo da klub završi u svim selekcijama u kojima smo se tamičili u prethodnom periodu. Postigli smo i određene rezultate – juniori su bili prvaci u Federalnoj ligi, ali nažalost prvi tim nije imao uslove da ostane u Drugoj ligi što svakako nismo smatrali neuspjehom gledajući cjelokupnu situaciju kluba. Izlazak u Kantonalnu ligu će dobro doći klubu u smislu revitalizacije nekih procesa i ozdravljenja ukupnog poslovanja. Paralelno sa trenažnim problemima mi smo imali borbu i sa nekim osnovnim infrastrukturnim pitanjima od rješavanja vode, kao i da smo zbog radova na stadionu bili uskraćeni igrati na svom terenu, te smo svoje utakmice najviše igrali u Župči. Borili smo se za rješavanje tih pitanja na samom terenu“, kazao je predsjednik Vrabac.

Fadil Hodžić izvršni diretkor NK „Ilijaš“ ističe da je pred novom Upravom NK Ilijaš mnogo zadataka, ali da vjeruje da će uz novu viziju i kvalitetan rad postići ciljeve.

„Divim se predsjedniku Upravnog odbora na hrabrosti da je prihvatio ogroman posao i mnogo problema. Svojom vizijom i mene privolio da dođem u Klub. Zadataka ima mnogo, ali predsjednik ima viziju i postavio nam je ciljeve. Prije dva mjeseca počele su pripreme, a cilj nam je da oformimo pet selekcija: juniore, kadete, pionire, a od ove godine su formirani i predpioniri koji igraju svoje  utakmice u Ligi KS. Dakle pet selekcija pored ovakve krize. Trebalo je sve to organizovati i finansijski omogućiti. Nažalost seniori se takmiče u Ligi Kantona, jer mi nismo bili u mogućnosti za Prvu ligu. Ono što smo zatekli bilo je stvarno nezamislivo. Koristim priliku da se zahvalim ljudima i trenerima koji se zalažu za Klub i nadam se da će u skorije vrijeme to biti još bolje. Za kratak period smo omogućili da klub ima dvije svlačionice, imamo pripremljen i teren za utakmice i evo seniori, pioniri i predpioniri će u nedjelju igrati utakmicu u Ilijašu pred našom publikom. Od sljedeće sedmice očekujemo Komisiju kako bi mogli igrati kadeti i juniori, što svakako smatramo velikom pomakom. Borićemo se, truditi i očekujemo jedan kvalitetan rad i nadam se da ćemo ispuniti ove ciljeve“, kazao je Hodžić.

Načelnik općine Ilijaš i Općinsko vijeće dali su maksimalnu podršku NK Ilijaš kroz rješavanje infrastrukturnih pitanja koja su se pokazala kao prioritetna. Svlačionice u sklopu stadiona očekuje se naredne godine, ali predsjednik UO ističe da su se odlučili da dovedu u red ono što imaju na raspolaganju, kako bi sve utakmice mogli igrati na svom terenu.

„Općina je finansirala izgradnju ograde oko stadiona i niz nekih drugih radova. Ono šo je bitno jeste da se naši nogometaši vraćaju na stadion. Jako je bitno što se ušlo u izgradnju stadiona i pomoćnog terena sa vještačkom travom, jer će to sigurno dovesti do ozbiljnog razvoja fudbala u općini Ilijaš. Kada imate takav teren, trenažni proces se odvija na najbolji mogući način. Klub je učestvovao u svim procesima, dobili smo podršku od općine i to je sigurno kvalitetan primjer dobre saradnje između NVO i Općine. Vidio sam veliku želju Općine Ilijaš da ulaže u sport. Napravili smo totalnu reorganizaciju Kluba. Praktično sada imamo dva profesionalca u Klubu   Fadil Hodžić koji je na funkciji izvršnog direktora kluba ujedno i trener prvog tima i sekretara Damira Beširevića, koji također trenira jednu selekciju. To je bila ključna stvar da Klub prodiše i da se svaki dan nešto dešava. Nakon toga smo krenuli u nabavku opreme, rekvizita, jer od toga nismo zatekli ništa ili u vrlo malim količinama. Cilj nam je podići Klub na jedan veći nivo. Kada se završi stadion, moramo imati Klub na visokom nivou. Dogovorili smo saradnju sa Nogometnim savezom KS ali i NS BiH“, kazao je Vrabac.

Iz NK Ilijaš očekuju da će Ilijašani već sljedeće godine na terenu Gradskog stadiona  gledati utakmice određenih selekcija reprezentacije BiH. Riječ je o impozantnom objektu sa svim standardima FIFA-e. Cilj Upravnog odbora NK Ilijaš je povratak  u Drugu ligu, ali i dalje napredovanje.

 

Povezane objave

Back to top button