Vrh države, kantona i grada odao počast oslobodiocima i braniteljima Sarajeva

Čelnici države, kantona, grada i pojedinih gradskih općina obišli su jutros spomenike i groblja te tako odali počast oslobodiocima Sarajeva 1945. godine i njegovim braniocima koji su se oduprijeli fašizmu 1992. godine.Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, i nema sile niti snage koja može pokoriti taj dug glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva 6. aprila, kada je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Pored Džaferovića, vijence su položili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnik Abdulah Skaka, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i drugi.

“Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti sa okolnih brda, uslijedilo je sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada”, istakao je Džaferović.

Unatoč svemu, naglasio je, Sarajevo se odbranilo, a odbranila se i BiH.

“Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude”, naveo je Džaferović.

Također, kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.

“Civila je ubijeno 11.541, djece je ubijeno 1.601, i danas im odajemo počast”, rekao je Džaferović i poručio da fašisti nemaju nikakve šanse, kao što nisu imali ni kada je BiH bila mnogo slabija.

Džaferović je zajedno sa drugim predstavnicima političkog, kulturnog i javnog života položio vijenac na spomen-obilježje Vječna vatra.

Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju planirana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači te Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Bit će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva bit će održana u Vijećnici, na kojoj će biti uručena najveća priznanja Grada Sarajeva – Šestoaprilska nagrada. Ove godine Šestoaprilske nagrade bit će uručene Franji Topiću (oblast kulture), Fahrudinu Smajloviću (oblast zdravstva) i Bogiću Bogićeviću (oblast rada i stvaralaštva).

Izvor: FENA

Prethodni članakNa današnji dan prije 41 godinu Radio Ilijaš je počeo emitovanje programa
Naredni članakSarajevo odalo počast ubijenoj djeci tokom opsade i agresije