Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka“   uplatom novčanih sredstava od pet hiljada KM dali su svoju podrški humanoj akciji  izgradnje lifta i otklanjanja arhitektonske prepreke za učenika Dženana Pinjića, ali i sve buduće srednjoškolce kojima bude potrebno u  Srednjoškolskom centru  „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš. Članovi Udruženja danas su posjetili ilijašku srednju školu, uručili donaciju, te je dogovorena buduća saradnja.

 Prema riječima direktora škole Amira Džafe već je raspisan tender, očekuje se povoljna ponuda, te nakon toga i početak gradnje lifta.

 –Hvala Bogu akciju privodimo kraju, ovo je jedna od posljednjih, ali vrlo značajnih donacija koje će nam biti potrebne. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pomaže od početka ovaj projekat  na sve moguće načine u skladu sa mogućnosti, a to je danas krunisano konkretnom realizacijom i uplatom donacije od pet hiljada maraka i time smo prešli potrebnu cifru od 50 hiljada maraka za izgradnju lifta. S obzirom na to da je raspisan tender nadamo se da ćemo dobiti ponudu koja će se uklopiti u taj naš budžet. Ukoliko i preostane novca, imamo puno stvari unutar škole koje treba uraditi za olakšavanje pristupa osobama sa invaliditetom tako da će sva sredstva biti utrošena u tu svrhu, kaže direktor Džafo.

Džafo dodaje da bi tenderska procedura trebala biti završena do kraja ove kalendarske godine, tokom zimskog raspusta trebali bi se izvoditi građevinski radovi, a već u drugom polugodištu očekuje da lift bude u funkciji.

Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ kaže da je jedini motiv pomoć Dženanu Pinjiću, jer bolest ne bira.

Kada dijete već oboli i rodittelji dođu u tako veliko iskušenje, bitno je da se solidarišemo, budemo jedni drugima podrška, jer je ta psihosocijalna podrška  jako važna i puno znači kod izliječanja i ovaj projekat o tome govori. Moramo forsirati ovakve projekte, ponosni smo iz Udruženja što smo dio ovog projekta i nastavit ćemo sarađivati s ovom školom, kazao je Kubat za Radio Ilijaš.

Arhitektonske prepreke, nažalost, čest su problem u našim obrazovnim i drugim ustanovama. Inicijativa za rješavanje ovakvih problema i otklanjanja arhitektonskih prepreka treba doći iz lokalne zajednice, iz škole, socijalne službe, vladinog i nevladinog sektora, jer samo takvom solidarnošću postiže se snaga i stvari se mogu promijeniti na bolje, zaključeno je na kraju posjete.

Share.

Comments are closed.