VIJESTI

Vrijednosti zagađujućih čestica u Kantonu Sarajevo ponovo u porastu

Od jutros se bilježi porast vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u Kantonu Sarajevo, koje na svim mjernim mjestima prelaze granične vrjednosti (50 mikrograma čestica po metru kubnom).

Najveće izmjerene satne vrijednosti PM10 danas u 13 sati zabilježene su na mjernoj stanici Vogošća, a iznose 130 μg/m3, te na mjernoj stanici Otoka 120 μg/m3. U Ilijašu je izmjereno 96  μg/m3 čestica, u Hadžićima 87 μg/m3, na Ilidži 76 μg/m3 i Vijećnici 65 μg/m3 čestica.

Iako usljed promjenjivih vremenskih uslova nisu ispunjeni uslovi za proglašenje “Pripravnosti”, s obzirom na povećane vrijednosti PM10 čestica, ipak se preporučuje rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i večeras se očekuju padavine, a za sutra se prognoziraju slične vremenske prilike. Zbog mogućnosti pojave temperaturne inverzije, sutra u jutarnjim satima, ne preporučuje se boravak vani osjetljivim kategorijama stanovništva.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak, zbog vjetra i porasta temperatura usljed čega dolazi do “razbijanja” inverzije i “čišćenja” zraka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Povezane objave

Back to top button