Vršenje monitoringa polena u Kantonu Sarajevo je ponovno uspostavljeno, navedeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. U protoklom periodu monitoring nije rađen, zbog proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane koronavirusom.

Nakon ukidanja određenih mjera, monitornig je ponovno uspostavljen.

Prikupljeni su već prvi uzorci i preparati, te će Laboratorij za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevo u narednom periodu aktivno izvještavati o stanju putem web stranice (http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/) i stranice Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša https://mpz.ks.gov.ba/ .

Uvidom u prošlogodišnje izvještaje, te posmatrajući fenologiju karakterističnih biljnih vrsta koje cvjetaju u toku mjeseca maja i juna može se zaključiti da u vazduhu dominira polen drvenastih vrsta: Betula (breza), Carpinus (grab), Fraxinus (jasen), Pinaceae (borovi), Populus (topola), te polen tise (Taxus) i kleke (Juniperus).

Pored drvenastih biljnih vrsta u drugoj polovini mjeseca maja i početkom mjeseca juna biće aktivan polen trava (Poaceae) i djelomično polen korova (Plantaginaceae). Važno je napomenuti da je polen konstatovanih biljnih vrsta jak alergen i da je moguća pojava polenskih alergija.

U narednom periodu će se u vazduhu smanjiti polen drveća, a naglo će se povećati polen trava, a zatim nešto kasnije i korova.

Senzitivnoj grupi stanovništva Kantona Sarajevo preporučuju da ukoliko je to moguće izbjegavaju kretanje u Vilsonovim šetalištem u sezoni cvjetanja lipe u mjesecu junu, dok se osobama koje su osjetljive na polen trava u junu i juli predlaže što duži boravak u šumskim ekosistemima, posebno tokom proljetnog i ljetnog perioda.

U cilju preventivnog djelovanja, svima koji su alergične na polen se preporučuje da redovno prate Izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok oni koji imaju učestale alergijske reakcije treba da se obrate ljekaru.

Također, kao jednu od mjera navode i nošenje maske, budući da se na taj način smanjuje ulazak polenovih zrna u disajne organe, te pojava polenskih alergija kod stanovništa Kantona Sarajevo.

Share.

Comments are closed.