Svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu obilježava se „Dječija nedjelja”, nedjelja u kojoj se promovišu prava djeteta uz različite kulturno-obrazovne i sportske aktivnosti namijenjene djeci.

Tim povodom Vrtić “Ilijaš” je sa mališanima šetnjom kroz Ilijaš počeo obilježavanje “Dječije nedjelje”. Učiteljica Sanja Fejzić nam je kazala kakve još  aktivnosti su pripremili za djecu.

Kao i svake godine vrtić “Ilijaš” u svome planu i programu obrazovnog rada posebno obilježava dane “Dječije nedjelje”. Danas smo počeli sa prvom aktivnošću, šetnjom kroz Ilijaš  pjevajući pjesmicu o dječijim pravima. Može se reći da će ovo biti jedna divna predškolska godina, gdje će se djeca družiti, pomagati što je i cilj predškolskog odgoja. Danas smo u Alića gaju gdje će djeca da udišu čisti zrak, igraju se u prirodi. Također, tokom cijele sedmice ćemo imati aktivnosti. Za djecu smo pripremili igre bez granica, muzičke radionice, likovne radinioce, tu će naravno biti i hor za djecu. Zbog epidemiološke situacije smo nažalost morali reducirati aktivnosti” kazala je.

Obilježavanje “Dječije nedjelje” predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava. Prava djeteta nisu nešto što država ili porodica daju djetetu. Samim rođenjem ova prava pripadaju djeci i niko ne može da im ih oduzme!

I na kraju, ne zaboravimo: “ Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati“.

Share.

Comments are closed.