BIHVIJESTI

Vukšić: Uskrs je svetkovina pobjede života nad smrću, ali i blagdan novog početka

Katolici širom svijeta danas slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Na blagdan Uskrsa u crkvama se služila sveta uskrsna misa kojoj je tradicionalno prisustvovao veliki broj vjernika. U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit monsinjor Tomo Vukšić.

Vukšić je u propovijedi koju je pročitao vjernicima rekao da je Uskrs, osim što je blagdan sjećanja na najvažniji dogođaj iz Isusovog života, također “Božiji odgovor na čovjekovu želju i prirodnu težnju da živi zauvijek”.

“Uskrs je blagdan nade, blagdan života, blagdan trajanja, blagdan radosti, blagdan zadovoljstva, upravo zbog uvjerenja da smrt nema posljednju riječ i polazeći od te temeljne nade pozvani smo graditi i hraniti nadu ljudi oko sebe, počevši od nade u nama samima. Jedva da postoji plemenitija nagrada i djelo od toga da budemo svjedoci nade”, rekao je Vukšić.

Dodao je da svaki kršćanski blagdan ima i savremenu poruku za društvo i trenutak u kojem se proslavlja, pa tako i Uskrs:

“Da kao vjernici trebamo uočiti takve znakove te čitati i primijeniti njihovu poruku i učiti iz poruka koje nam Bog preko njih šalje. Dobro je što ovih dana poste i mole sljedbenici različitih religija i tako se pripravljaju za blagdane svoje vjere. Tu istovremenost naših pobožnih vježbi ne treba promatrati samo kao običnu činjenicu za obilježiti i samo kao simpatičnu i dragu pojavu, nego je potrebno kao vjernici pitati se šta nam dragi Bog u ovo vrijeme i na ovom području želi po tom znaku istovremenih i snažnih pobožnosti. Po tim vježbama nedvojbeno je da smo međusobom duhovno blizu i da su blizu oni koji ih vrše i ako ih na ispravan način obavljaju. Tu duhovnu blizinu koja je očita treba prepoznati kao vrednotu i pretočiti je u svakodnevni život kako bismo i na društvenom planu u svakodnevnoj komunikaciji bili blizu, solidarni, humani, plemeniti, darežljivi, posebice s onima koji su u potrebi”, kazao je Vukšić.

Na kraju je istakao da se Uskrs, osim što je svetkovina pobjede života nad smrću, može nazvati i blagdanom novog početka.

Izvor: AA

Povezane objave

Back to top button