Za 11 optuženih suđenje tek u junu: Tužilac Simović najavio novu optužnicu za Ilijaš i Brezu

Pred Sudom BiH danas je održana statusna konferencija u predmetu protiv  11 optuženih koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, 1992. godine.

Nije zakazan početak suđenja, jer je tužilac Vladimir Simović obavijestio Sudsko vijeće, ali i odbrane optuženih da se radi na novoj optužnici, pa da se sačeka podizanje te optužnice i da se slučajevi spoje, jer je riječ o istom slučaju!

Odbrane optuženih tražile su obrazloženje zašto Tužilaštvo nije odmah i osobe koje sada istražuje tretirala u isto vrijeme kada i ovih 11, a tužilac je kazao da su morali sprovesti posebne istražne radnje.

Kako saznajemo riječ je o proširivanju optužnice na još neke osobe s područja Ilijaša i Breze.

Tužilac Simović istakao je da je riječ o malom broju osoba. On je danas Sudu kazao da nema prijedloga utvrđenih činjenica.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Pred Sudom BiH okupio se i danas veliki broj ljudi. Članovi porodica, sugrađani i saborci došli su pred Sud BiH iskazati svoju podršku, ali i razočarenje zbog ovog procesa.

– Ovo je naš način podrške braniocima Bosne i Hercegovine. Nećemo dozvoliti da se realizuje pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Našim borcima se sudi što su uništili agresorsku artiljeriju, a za ubijanje stotina Bošnjaka i Hrvata niko ne odgovara – kazao je jedan Ilijašanin koji prati tok ovog procesa.

Ranije je Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja nestalih općine Ilijaš kazala je da se traga za 46 nestalih koji su bili zarobljeni u logorima krajem maja do 10. juna.

– Svi muslimani i Hrvati u Ilijašu su bili zarobljeni i do dan danas za neke ne znamo gdje su. Što se tiče zločina u Ilijašu i masakra u Lješevu koji je urađen 4. juna 1992. godine gdje su sve televizije u svijetu objavile snimke i grobnice koje su otkrivene u Ilijašu nikad niko nije odgovarao za taj zločin. Dočekali smo da naši borci, naši ljudi koji su branili Ilijaš koji su morali da unište srpsko-četničko gnijezdo na Čemernom gdje su bili minobacači i haubice JNA da se danas kažnjavaju.

S Čemerna je pucano na bošnjačke civile i izbjeglice, hiljade granata je ispaljeno na Brezu sa Čemernog – kazala je Avdibegović za Patriju.

Prema riječima predsjedavajućeg Sudskog vijeća Halila Lagumdžije početak suđenja mogao bi se desiti tek početkom juna mjeseca.

Izvor: nap.ba

Prethodni članakSvjetski dan voda -“Priroda za vodu”
Naredni članakUspješna i druga martovska akcija darivanja krvi