ILIJAŠVIJESTI

Za početak rekonstrukcije Gradskog stadiona u Ilijašu Vlada KS izdvojila pola miliona maraka

Nakon 140. sjednice Vlade Kantona Sarajevo u Biznis centru Ilijaš, održana je prezentacija realiziranih, projekata u toku i planiranih projekata u 2018. godini na području općine Ilijaš.

Ukupno sedam projekata vrijednosti  3.775.000 KM je završeno, projekti u toku su vrijednosti  osam miliona, a projekti u pripremi sedam  miliona i 300 000 KM , dakle ukupna vrijednost 40 projekata je oko 18 miliona i 300 hiljada KM. Finansiranje je preneseno i iz prošle godine, a najviše je projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, vodosnabdijevanja, kazao je prilikom prezentacije načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Od završenih projekata Fazlić  kao najvažniji izdvaja Filter postrojenja na Karašnici za gradski vodovod, projekat Gradske tržnice i projekat Biznis centra za promotivne aktivnosti  za privrednike i finansijere.

Poslije održane prezentacije projekata, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su sporazum sufinansiranja rekonstrukcije i izgradnje Gradskog stadiona Ilijaša u vrijednosti od 500 000 KM. Prva faza ovog projekta u vrijednosti milion i 560 hiljada KM, a Općina Ilijaš će obezbjediti sredstva da se prva faza realizira što podruzumijeva izgradnju novih tribina i svih potrebnih pratećih objekata koje će moći  koristiti sportski klubovi.

Ministar Kurić naglasio da je opredjeljenje da sve općine u KS imaju dobru infrastrukturu kada je u pitanju sport i kultura.

-Svi oni koji vrijedno rade zaslužuju podršku i Ministarstva kulture i sporta i Vlade Kantona, drago nam je da ćemo podržati ovaj važan projekat,a isto tako sufinasirat ćemo i projekte revitalizacije i zaštite Nekropole Kopošići i Starog grada Dubrovnika, kazao je Kurić.

Premijer  Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je da je mnoštvo projekata, posebno saobraćajne infrastrukture, realizirano na području Ilijaša.  On je naglasio da će Vlada KS podržavati projekte i u Općini Ilijaš i ostalim općinama KS, a da se uspjeh vidi zahvaljujući dobrom radu i planiranju lokalne administracije.  

Tokom prezentacije načelnik Fazlić je istaknuo da je najvažniji projekat čija realizacija treba početi Vodoopskrbni sistem Vrutak, a ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić najavio je  da ovog petka počinju radovi na izgradnji Policijske stanice u Srednjem.

Povezane objave

Back to top button