BIH

Za veći dio BiH upaljen narandžasti meteoalarm: Visoke temperature, grmljavinsko nevrijeme i udari vjetra

Danas  je u većem dijelu naše zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša je zabilježena u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 8 sati (°C) iznosila je: Bjelašnica 16; Sokolac 18; Bihać, Bugojno, Zvornik 19; Banja Luka, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica 20; Mostar, Trebinje 26; Neum 30;

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva kiša na sjeveroistoku Bosne. Poslije podne i tokom noći u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom.

Krajem dana i u večernjim satima u sjevernim područjima Bosne je moguće jače grmljavinsko nevrijeme.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 28 do 34, na jugu do 38 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura oko 33 °C, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Za veći dio zemlje upaljen je narandžasti meteoalarm.

Za regiju Bihać zbog opasnosti od grmljavine.

– Budite spremni na žestoke oluje sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštečenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući. Može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom.

U regiji Livno očekuju se udari vjetra između 40 i 60 km/h, kao i gmljavinskog nevremena.

U regiji Mostar očekuju se udari vjetra između 40 i 60 km/h, kao i visoke tremperature između 33 i 38 stepeni u hladu, a koje mogu dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama.

U regiji Sarajevo meteoalarm je proglašen zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena i očekivanih visokih temperatura.

U regiji Tuzla moguće je također grmljavinsko nevrijeme, u jutarnjim lokalno intenzivnije padavine.

Jači pljuskovi s grmljavinom mogući su i u regiji Banja Luka. Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Moguće su lokalne nepogode uz pojavu grada i jakog do olujnog vjetra.

U regiji Foča očekuju se visoke temperature u rasponu od 32 i 36°C.

U regiji Prijedor očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Moguće su lokalne nepogode uz pojavu grada i jakog do olujnog vjetra.

U regiji Trebinje meteoalarm je upaljen zbog očekivane temperature između 32 i 36°C.

U regiji Višegrad očekuju se pljuskovi s grmljavinom. Temperatura zraka također visoka, između 32 i 36°C.

Povezane objave

Back to top button