ILIJAŠVIJESTI

Završena rekonstrukcija mekteba na Vlaškovu

Mekteb na Vlaškovu u džematu Misoča u potpunosti je uređen ove  godine kada je na ovom vjerskom objektu zavrsena fasada. U prošloj godini izgrađena je učionica za vjersku pouku i potporni zidovi, te ograđen prostor oko mekteba.

-Veliku finansijsku podršku i pomoć pri izgradnji pružila je Općina Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem. Mora se istaknuti i velika pomoć i zalaganje nekoliko džematlija, bez kojih ovaj veliki projekat ne bi mogao biti uspkešno završen a to su Ifet, Kenan, Nihad i Anes Dervišević, kao i Edin Kamenjaš., kazali su nam prilikom posjete mektebu na Vlaškovu.

Mekteb na Vlaškovu izgrađen je davne 1983. godine i tada se obavljala vjerska pouka, a nekoliko puta u sedmici klanjana je jacija namaz koju je predvodio glavni imam džemata rahmetli Ibrahim ef. Kahriman. Vjersku pouku obavljao je Šerif ef. Ćatić, imam džemata Donja Misoča. Također, u mektebu su klanjane teravije tokom Ramazana.

U toku ratnih dejstava mekteb je u potpunosti uništen. Obnovi se pristupilo 1997. godine,a da bi se oko 2000. godine klanjala prva poslijeratna teravija, a 10 godina nakon toga završeni su radovi u unutrašnjosti objekta i ograđeno mezarje na Vlaškovu.

Bilo je potrebno 20 godina truda i zalaganja kako bi se obnovio ovaj važan vjerski objekat za mještane Vlaškova kako bi bio spreman za obavljanje namaza, tevhida, mevluda i ostalih vjerskih aktivnosti, a posebno raduje da je taj hairli posao završen pred nastupajući mjesec Ramazan.

 

Povezane objave

Back to top button