Završeni radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na PŠ ”Misoča”

Školarci koji pohađaju Područnu školu Misoča u Ilijašu, ali i učitelji i uposlenici, od nove školske godine imaju ljepši objekt, a prostorije u kojima borave tokom zimskog perioda bit će toplije.

Završetak radova na utopljavanju objekta, u okviru projekta koji realizira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), svečano je obilježen danas.

Mjere energijske efikasnosti uključuju termoizolaciju fasadnih zidova, utopljavanje krova i zamjenu krovnog pokrivača, djelimičnu zamjenu vanjske stolarije, zamjenu postojećeg dotrajalog plinskog bojlera novim kondenzacionim bojlerom, te prateće i pripremne radove. Vrijednost radova je oko 120.000 KM, bez PDV-a.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović na današnjoj svečanosti istakao je da mu je posebno zadovoljstvo jer u herojskoj Misoči, koja je dala doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, školarcima poklanjaju ljepši školski objekt.

„Ovo je već treća škola u ovoj godini koju smo obnovili u Ilijašu. Osnovni benefit ovog projekta je poboljšanje uslova za rad i boravak naših učenika, prosvjetnih radnika i uposlenika škole, uz značajno smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisija zagađujućih materija u zraku. Sredstva za implementaciju projekta osigurala je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-jem“, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Direktor škole Adem Alić izrazio je zahvalnost Ministarstvu na realizaciji projekta.

„Sada imamo bolji ambijent, koji će sigurno unaprijediti odgojno-obrazovni proces u našoj školi. Nadamo se da će kroz projekt energijske efikasnosti imati i manje račune. Objekt je bio poprilično devastiran, ali sada imamo novi izgled i ljepši ambijent za naše učenike. Imamo osam učenika u prvom razredu, a ukupno 34 učenika u ovoj školi“, rekao je direktor Alić zahvalivši se na realizaciji ovog projekta:Općini Ilijaš, UNDP organizaciji i Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Učenici zajedno sa učiteljicama pripremili su priredbu kojom su počastili sve prisutne.

 

Prethodni članakObavještenje iz Općinske izborne komisije Ilijaš
Naredni članakOdlični rezultati učenika Osnovne škole “Podlugovi” na Kantonalnom krosu