ILIJAŠSPORT

Završeno takmičenje u sportskom aviomodelarstvu pod nazivom “Sarajevo kup 2021”

Takmičenje u sportskom aviomodelarstvu pod nazivom “Sarajevo kup 2021” održalo se danas u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Aviomodelarstvo je pojedinačni sport, tako da se ekipa Kluba ili Reprezentacija sastoji od pojedinaca. Procjenjuje se da postoji više od milion ljubitelja ovoga sporta širom svijeta. Sada postoje mnoge kategorije aviomodela, bilo da se radi o avionima, hidroavionima, jedrilicama, helikopterima i raketnim modelima. Zaljubljenici aviomodela imali su priliku vidjeti razne modele teške svega 1-3 grama.

Za Radio Ilijaš govorio je generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza BiH i predsjednik aerokluba “Krila Sarajeva” Alen Halak kazavši da se radi o međunarodnom takmičenju u kojem učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, te je objasnio i sam koncept takmičenja.

„Danas se radi o međunarodnom takmičenju u kojem učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Takmičilo se 28 takmičara i za ovakvu vrstu takmičenja to je veliki broj. Takmičenje je u aviomodelima klase F1-R, što znači da su to mali modeli teški svega nekoliko grama. Ovi modeli imaju funkciju i osobine pravih aviona. Dakle, sva aerodinamika koja se koristi kod letenja, koristi se i ovdje, s tim da je ovo aerodinamika malih brzina. Takmičenje se odvija tako što sudija štopa vrijeme leta i do momenta slijetanja aviona vrijeme mu se broji. Takmičari imaju pet pokušaja, a dva najbolja pokušaja se računaju za  konačan rezultat“, kazao je Halak.

Nakon završenog takmičenja, donosimo rezultate prva tri mjesta:

  1. VJENČESLAV KUKIĆ
  2. FERID ZILIĆ
  3. NEDIM LIHOVAC

Aeroklub “Krila Sarajeva”, koji je ujedno i tehnički organizator ovog takmičenja, osnovan je  sa ciljem da omogući djeci, mladima i građanima Sarajeva da se bave aerosportovima (aviomodelarstvom, jedriličarstvom, letenjem na sportskim avionima, padobranstvom i paraglajdingom).

Povezane objave

Back to top button