VIJESTI

Zbog konstantnog povećanja cijena: Penzije će rasti za još najmanje četiri posto

Najniža penzija u Federaciji BiH do sredine ove godine narast će na 515,20 KM, dok bi iznos zajamčene u tom slučaju trebao iznositi 617,40 KM, piše Večernji list BiH. Riječ je o rastu penzija sukladno redovnom usklađivanju propisanom Zakonom o PIO koji podrazumijeva da se svakog 15. aprila u godini usklađuju penzije prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini.

– Penzije se usklađuju 15. aprila svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini – stoji u Zakonu. U skladu s navedenim, ukupno usklađivanje penzija u ovoj godini trebalo bi biti u visini od 15,6 posto. Budući da je u skladu s dogovorom Vlade Federacije BiH i Saveza penzionera, odnosno davanjem suglasnosti na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO o akontativnom usklađivanju penzija, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja penzija proveden već u januaru, kada su penzije uvećane za 11,1 posto, u ovoj godini će redovno usklađivanje biti provedeno dva puta.

Praktički, penzionerima se, zbog teške ekonomske situacije, izišlo ususret kako bi već od januara počela isplata uvećanog iznosa po osnovu redovnog usklađivanja koje se, prema Zakonu o PIO, vrši u aprilu. Budući da su projekcije takve da bi postotak po osnovi redovnog usklađivanja u aprilu trebao biti 15,6 posto, a za što je predviđeno 450 miliona KM, penzioneri  će definitivno u maju dobiti uvećanje značajno veće od trenutnih 11,1 posto.

U skladu sa zakonom, uz aprilsku penziju bit će im retroaktivno isplaćena i razlika za januar, februar i mart za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja. – Činjenica je da se projekcije odnose na 15,6 posto, međutim, u kojem postotku će tačno penzioneri dobiti uvećana primanja nakon redovnog usklađivanja, bit će poznato nakon što Zavod za statistiku dostavi podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda za proteklu godinu. Svakako, to će biti više od trenutnih 11,1 posto, kako je to izračunato prema akontativnom modelu – potvrdio je glasnogovornik Zavoda PIO Tomislav Kvesić. Ovaj rast ne mora biti i posljednji u ovoj godini. Naime, nije isključeno da će se ponovno tražiti i vanredno povećanje.

Iz Saveza penzionera Federacije BiH najavili su da će već u junu, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, penzioneri tražiti i izvanredno usklađivanje penzija. Podsjetimo, tokom prošle godine penzije su povećavane više puta. U aprilu i junu  2022. godine penzije su na osnovu donesenih Vladinih odluka o redovnom i izvanrednom usklađivanju povećane ukupno 11 posto, a od isplate penzija za novembar korisnicima najnižih penzija uslijedilo je još jedno povećanje od pet posto. Također, uredbom o pomoći stanovništvu zbog rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije je za penzionere iz federalnog proračuna u 2022. godini u augustu osigurala isplatu jednokratnih pomoći od 100 KM. Sva navedena usklađivanja, uključujući i ovo posljednje u januaru  ove godine, povećala su najnižu penziju, koju prima više od 200.000 korisnika ovog Zavoda, s 382,18 KM na 495,12 KM, koliko trenutno iznosi.

Izvor: Večernji list BiH

Povezane objave

Back to top button