SVIJETVIJESTI

Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje vakcina protiv Covida

Zdravstvene agencije Evropske unije u utorak(07.12.2021) su saopćile da bi se miješanje odobrenih vakcina protiv Covida-19 moglo koristiti za sve dodatne doze, dok se regija bori sa sve većim brojem slučajeva uoči sezone praznika.

Dokazi upućuju na to da kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitijela protiv koronavirusa koji uzrokuje Covid-19, objavili su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja France 24.

Upotreba dvije različite vakcine protiv Covid-19 za prvu i drugu dozu poznata je kao “heterološka primarna vakcinacija”. Korištenje treće doze različite vakcine protiv Covid-19 kao dopunske vakcine tri do šest mjeseci nakon primarne vakcinacije naziva se “heterologno pojačavanje”.

Njihovo odobrenje uslijedilo je dan nakon što je velika studija u ponedjeljak otkrila da prva doza injekcija AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech praćena Moderninom vakcinom devet sedmica kasnije izaziva bolji imunološki odgovor nego od upotrebe samo jedne vrste ovog cjepiva.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button