Porodica Valjevac želi biti čuvar Božije riječi

Biti hafiz Kur'ana predstavlja veliku odgovornost, ali i najveću čast na oba svijeta. Pored časti koju nosi na ovom svijetu, hafiz Kur'ana bit će krunisan i ogrnut plaštom dostojanstva na Sudnjem danu, te nagrađen neizmjernom nagradom. Kolika je veličina hifza govori i činjenica da će roditelji hafiza biti nagrađeni zbog toga što je njihovo dijete naučilo Kur'an. Velika je čast imati ulogu čuvara Allahove objave na dunjaluku i biti Njegov odabranik u tom pogledu. Već je poznato da u džematu Novi Ilijaš egzistira Škola hifza. Različite generacije dolaze u ovu školu ali i porodica Valjevac. Za zajednicu je veoma važno da u njoj ima hafiza, jer takvu zajednicu i Allah dž.š. čuva. Mejrima Valjevac profesorica je Islamske vjeronauke. U džematu Novi Ilijaš radi u Školi hifza zajedno sa hafizom Maidom ef. Ibrahimovićem. Supruga Mejrima, muž Almedin i kćerka Ajna pohađaju časove hifza. Starija kćerka Sumeja, prvi je razred Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

„Od ranog djetinjstva počela sam učiti Kur'an. Svjesni da je Dunjaluk prolazna stvar, dovoljan je dokaz šta su prave vrijednosti a to je Ahiret. Kur'an nam je ostavljen kao uputa kako što ljepše živjeti ovdje. Bitno je da uzimamo poruke i pouke iz Kur'ana je je objavljen kao milost i putokaz ljudima i uputa kako da živimo na ovom svijetu i da steknemo zadovoljstvo Allaha dž.š.  Poslanik Muhamed s.a.w.s. u jednom hadisu je rekao „Najbolji među vama su oni koji uče i proučavaju Kur'an i oni koji ga njemu podučavaju“. Ovu pouku možemo uzeti svi, i sigurno nećemo biti na gubitku“, kazala je profesorica Valjevac.

Almedin Valjevac, rođen je i odrastao u selu Radovlje kod Visokog. Ponosan je na svoje roditelje jer je odrastao uz Kur'an. Gospodar ga je, kako kaže, počastio i  suprugom koja je pravi prijatelj u imanu. U određenom periodu života zaboravio je učiti Kur'an, ali želja za Allahovim zadovoljstvom, ponovo ga motiviše da nauči Kur'an u 40.-im godinam.

„Kod muslimana je nekako praksa da idu u džamiju dok su mali. I obično to traje dok pohađamo osnovnu školu. Kasnije, kada dođe srednja škola, fakultet, zasnivanje porodice i sve se okrene. I onda dođemo u životnu situaciju gdje 20 godina provedmo mimo vjere. Mislim na sve one koji su išli nekom drugim stazama osim vjerske škole, kao ja. Uz Allahovu milost, čovjek počne da sazrijeva, budi se potreba da živi kako vjera nalaže, da uči Kur'an. Mene je Allah dž.š. počastio da imam suprugu koja je bila među najboljim učačima Kur'ana 2010. Godine, na evropskom takmičenju. Bio sam zaboravio ono što sam naučio kao dječak. Krenuo sam ponovo od sufare i sada učim u Kur'anu. Važno je kad čovjek dođe u 40. Godine, a proživio je prethodno život kao ja, da uzmu poruku. U ovim godinama Allah dž.š. je upravo u ovim godinama je poslao objavu Poslaniku s.a.w.s. Trudim se da naučim koliko god mogu. Korist imaju i moji roditelji na onom svijetu, što mi je dodatni motiv. Nije bitna metoda učenja Kur'ana, bitno je da se Kur'an počne učiti u ime Allaha dž.š. Žalosno je da musliman proživi život a da ne pročita Kur'an. Moja dodatna inspirajcija je bio hafiz Maid koji je Kur'an naučio za šest mjeseci. Koristim priliku da pozovem sve one koji su u mojim godinama da se odazovu Allahovom pozivu“, kazao je Valjevac.

Važno je djeci u godinama u kojima rastu, stasavaju u ličnosti, udariti dobar temelj, a Kur'an je najbolji temelj. Ako se iskoristi ta mladost, na Kur'an se mogu nadograditi mnoga znanja koja čovjek kasnije može istraživati i učiti u životu. U godinama u kojima mnogo čega nisu svjesna treba ih privoljeti da se druže s Kur'anom, jer će ih Kur'an sačuvati, održati ih u pozitivnom okruženju dobrih insana i od njih će izrasti ličnosti na koje će se poslije moći osloniti i porodica i društvo. Ajna Valjevac, zajedno sa majkom Mejrimom i ocem Almedinom pohađa Školu hifza u Ilijašu.

„Imam jedanaest godina i šesti sam razred OŠ „Hašim Spahić“ u Ilijašu. Super mi je kada učimo Kur'an. Mislim da je u našoj porodici najbolja mama kada je u pitanju učenje Kur'ana“, kazala je Ajna.

Hifz je dugotrajan i mukotrpan proces koji za sobom povlači veliku odgovornost, izuzetnu disciplinu, ali i neizmjernu čast i nagradu. Allah, dž. š, dopustio je srcima vjernika da ponesu svjetlo Kur'ana, koji je Njegov nestvoreni i vječni govor. Stoga, učenje i izučavanje Kur'ana jeste najbolje djelo na ovom svijetu, a najbolji su oni koji izučavaju Kur'an i rade po njegovim uputama.

 

Prethodni članakSvečani ispraćaj nakon 10 godina za Ahmeda ef. Purdića i predstavljanje novog imama u džematu Stari Ilijaš
Naredni članakRadijska promocija zbirke poezije “Ljudi su kvarljiva roba” Edina Šahinovića