BIHVIJESTI

Zemaljski muzej BiH slavi 131. godišnjicu rada i postojanja

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine, te predstavlja najstariju naučnu i kulturnu ustanovu ovog tipa u BiH koja čuva historiju i identitet naše zemlje.

Jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini danas obilježava veliki jubilej – 131 godina svog rada i postojanja.

Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za generacije koje će doći iza nas.

Tri miliona enormno vrijednih eksponata danas se čuvaju u četiri paviljona koja je projektirao češki arhitekta Karlo Paržik . Najstarija naučna i kulturna ustanova ovog tipa u BiH koja čuva historiju i  identitet naše zemlje osnovana je 1888. godine, a zgrada je useljena 
1913. godine. Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za  generacije koje će doći iza nas. 

“S velikim zadovoljstvom pozivamo vas da nam se pridružite 1. februara 2019. godine na svečanom obilježavanju 131. godišnjice postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Pozivamo vas da od 10:00 do 21:00, uz besplatan ulaz i brojne sadržaje, zajedno s nama proslavite obljetnicu našeg Muzeja”, najavili su iz ove institucije. 

Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH.

 Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i  Hercegovine.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131. godinu.

Program

12:30-14:00 Izložen original Sarajevske hagade
13:00-14:00 Potraga za blagom (korisnici Centra za zdravo starenje)
14:00-16:00 Kazivanje o društvenom i porodičnom životu (korisnici Centra za zdravo starenje, uz moderiranje od strane bivših i sadašnjih kustosa Odjeljenja)
15:00 Otvorenje izložbe „Tri života Sarajevske hagade“, autora dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić
19:00 Promocija novog izdanja Sarajevske hagade
19:30-21:00 Izložen original Sarajevske hagade

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, privlačila je radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva. To je doprinijelo poduzimanju konkretnijih mjera u cilju ostvarivanja dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja, što se ogledalo u osnivanju Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu. Budući da je prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten uskoro postao suviše skučen i nepogodan, 1908. godine pristupilo se izgradnji novih zgrada. Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.

Povezane objave

Back to top button