Zekija Avdibegović,  dobitnica je Plakete Općine Ilijaš za 2019. godinu. Njena borba za istinu i pravdu traje 28 godina. Njena ustrajnost je svima inspiracija i dokaz snage žene i majke.

Zaka na početku agresije na državu BiH  u vihoru rata gubi muža i sina. Majka i supruga šehida u BiH je prepoznata kao borac za pravdu. Osnivačica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš. Kroz Udruženje porodica nestalih vodi borbu za traženje nestalih osoba sa područja općine Ilijaš. Učesnica je više međunarodnih panela za pitanje nestalih i učesnica direktnih razgovora sa Tužilaštvom iz Haga. Organizatorica je mnogih protestnih šetnji i aktivnosti koje imaju za cilj da animiraju domaće pravosuđe da procesuiraju odgovorne za zločine. Zekija Avdibegović je oličenje hrabrosti i upornosti bosanske žene. Ona često ističe tu hrabrost, kako kroz djela tako i kroz riječi: “Da su agresori ubili žene, možda ne bismo dokazali genocid”. Plaketa Općine Ilijaš vrijedno je priznanje, puno znači podrška lokalne zajednice i politike u svim nastojanjima da se istina sazna.

Mi se borimo za istinu. Od agresije na BiH pa do danas, borili smo se da se kazne ratni zločinci. Došli smo u fazu da se sudi ljudima koji su se borili za Ilijaš i naš narod, a ne onima kojima je nepravda učinjena. Tražimo istinu i samo istinu, da znamo gdje su naši najmiliji. Mi se nećemo umoriti. Ovo jeste mukotrpna borba ali mi je nastavljamo. Ovaj dan je prilika da kažemo o našoj borbi. I govorimo uvijek o našoj borbi. Često kažem da su agresori ubili žene, možda ne bismo dokazali genocid. Jednostavna snaga žene je neprevaziđena. Žena kad nešto hoće, ona ne odustaje od toga”, kazala je Zekija.

Tužno je, kaže naša Zaka, reći da se radujete danu kada ćete pronaći kosti svog djeteta i muža i moći otići na poznati mezar, ali najviše boli izjednačavanje žrtve i agresora.

-Naša udruženja traže samo istinu. Ne izmišljamo i ne lažemo kao što rade drugi. Podnijeli smo tužbe protiv 15 lica, čak i u Beogradu za one koji su nedostupni nsšem pravosuđu. Postoje pokušaji, ali veoma malo i slabo se radi na njihovom procesuiranju.  Istina je na našoj strani i čvrsto vjerujem da ćemo doći do istine za BiH. Naša udruženja koja teku kao mali potoci, ali u konačnici svi se borimo za BiH, svako svojim doprinosom i na svoj način. Ja svih ovih godina živim život koji to nije, nadam se da ću imati mezar da se zna da je moj sin i moj muž postojao, borit ću se dok sam živa, a nadam se da će djeca i drugi nastaviti borbu i kada nas ne bude. 

 Također, Zekija je članica  udruženja „Zlatne ruke“ koje se bavi  prvenstveno osnaživanjem žena. Ženska solidarnost i pravo prijateljstvo ono su što daje moral i snagu i kada se gubi smisao i ono što tjera na nastavak rada kada je najteže.

-Žene trebaju da budu žene, jer je to privilegija. Posebno zahvaljujem svojim članicama iz Zlatnih ruku koje su sa mnom bile prilikom dodjele Plakete i u svim borbama, godišnjicama, obilježavanjima Dana nestalih, puno mi pomažu i koristim priliku da im se od srca zahvalim, kaže Zaka.

Povodom Osmog marta Zaka poručuje ženama  da budu samostalne, hrabre i uporne.

-Poručujem ženama da se obrazuju i međusobno podržavaju.  Sa svim ženama koje se bore i ostvaruju svoje ciljeve dijelim sreću. Želim svim ženama puno uspjeha u svim sferama života, kazala je Zekija čestitavši Osmi mart svim ženama, posebno onima koje se bore za istinu i pravdu.

Share.

Comments are closed.