“Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni”:Održana Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

Mjesec je oktobar, posvećen kulturnoj manifestaciji „Dani Preporoda“ u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ilijaš koja se već nekoliko godina zaredom održava u Ilijašu. Tim povodom, sinoć je u prepunom Biznis centru Ilijaš održana prva aktivnost Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“. Gost predavač bio je Elmir Spahić, viši asistent na Odsjeku za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta UNSA i urednik magazina za kulturu i društvo Biserje.

Adis Duraković, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš zahvalio se na početku prisutnima i gostima, te predstavio program Manifestacije „Dani Preporoda“ kazavši da će se „Preporod“ truditi i dalje raditi na njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka.

““Dani Preporoda” otvaramo sa Književnom večeri  Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića. Ovo je već tradicionalna Književna večer u našoj organizaciji. U sklopu ovih dana odlučili smo da ovo bude jedan od bitnih događaja, imali smo tu mogućnost i poštovanje da je profesor akademik Nedžad Ibrišimović živio i umro ovdje u općini Ilijaš, tako da je to za nas poseban imperativ. Manifestacija se nastavlja u subotu 22. oktobra kada će se održati Likovna radionica s profersoricom Safijom Beširević. Manifestaciju završavamo u subotu 29. oktobra kada će se održati Tribina posvećena prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću. Gost predavač će biti, gospodin Šerif Patković, ratni komandant 7. muslimanske brigade i jedan od dužih ratnih saradnika rahmetli predsjednika. Ovom prilikom zamolio bih sve sugrađane da dođu na tribinu, jer ćemo zaista mnogo toga čuti od gospodina Patkovića” kazao je Duraković.

Elmir Spahić, viši asistent na Odsjeku za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta UNSA i urednik magazina za kulturu i društvo Biserje zahvalio se organizatorima i kazao da mu je čast govoriti o velikanu književnosti Nedžadu Ibrišimoviću.

“Mi ćemo večeras napraviti jedan prohod kroz opus našega Ibrišimovića s posebnim osvrtom na prikaz čovjeka i Bosne u Ibrišimovićevim djelima. Prisutni će imati priliku se upoznati kako je Ibrišimović počeo pisati od poezije pa preko pripovijetke, zatim romana i dramskih tekstova. On je bio jedan od velikana umjetnosti.  Večeras se sjećamo rahmetli Nedžada Ibrišimovića kao književnika, umjetnika, ali i kao čovjeka koji je zadužio našu kulturu” rekao je Spahić.

Već šestu godinu program se tradicionalno realizira u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nedžad Ibrišimović“, a profesorica bosanskog jezika i književnost Aida Krhan sa svojim učenicima trudi se svake godine obogatiti večer zanimljivim, novim i vrijednim sadržajima.

“Sa zadovoljstvom mogu kazati da SŠC ”Nedžad Ibrišimović” Ilijaš od prve godine realizacije programa sjećanja na Nedžada Ibrišmiovića, a što danas možemo nazvati tradicionalnim programom, aktivno učestvuje u samoj organizaciji ovog događaja. S ljubavlju i poštovanjem sam i ove godine pripremila konferansu za program koji će uslijediti. Emina Pušina, učenica 4. razreda opće gimnazije, bit će moderatorica, a Amna Opačin, također učenica 4. razreda opće gimnazije, pripremila je i prezentovat će lijepe misli, motivacione poruke i stihove našeg Nedžada Ibrišimovića. Amnino izlaganje pratit će prezentacija koju je pripremila Amira Husejnović, učenica 3. razreda opće gimnazije. Učenica Aida Gurda će biti muzička pratnja Adni Dervišević. Cijeli taj koncept sa zadovoljstvom radim svake godine sa kolegicama i kolegama iz “Preporoda” Ilijaš i kada prelistam materijale programa od prethodnih godina, uočim da svaki put ponudimo nešto novo i drugačije, da iz nekog novog ugla osvijetlimo lik i djelo akademika Nedžada Ibrišimovića. Posebna energija vlada tokom pripreme i tokom same književne večeri, tako da znam da će i večeras u sali biti ljudi koji su ljubitelji lijepe pisane riječi, ali i veliki poštovaoci književnog opusa Nedžada Ibrišimovića” poručila je Krhan.

U okviru programa sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića, “Preporod” Ilijaš je raspisao konkurs za najbolji video za učenike od 5. do 9. razreda sa područja općine Ilijaš. Tema je bila “Bio jednom jedan… Nedžad Ibrišimović”. Stručna komisija je odabrala tri najuspješnija rada.

Treće mjesto osvojila je OŠ ”Srednje” učenici Ajna Delić, Sara Kulo, Ilma Kulo i Enes Balta uz podršku nastavnice bosanskog jezika i književnosti Alise Mališević i Mirele Stomornjak.

Drugo mjesto osvojila je OŠ “Stari Ilijaš” učenice Lamija, Larisa i Amila Agović uz podršku nastavnice bosanskog jezika i književnosti Mersihe Duraković.

Prvo mjesto osvojila je OŠ “Hašim Spahić” učenici V-1 Alija Mutapčić, Hamza Muftić, Hena Ovčina, Eman Smajić i Amil Škrielj uz podršku nastavnice bosanskog jezika i književnosti Aide Krhan.

Nagrade je uručio Ahmed Smailbegović, član Skupštine “Preporod” Ilijaš i predsjednik komisije za odabir najbolji video.

Također, prisutni su imali mogućnost pogledati izložbu maketa ilijaških džamija autora mr. Almira Pušine.

Zamisao projekta je prezentovati važne sadržaje iz oblasti kulture i umjetnosti Bošnjaka Bosne i Hercegovine. Nakon književne večeri bit će upriličena još dva sadržaja. U subotu 22.oktobra održat će se Likovna radionica sa profesoricom Safijom Beširević za učenike osnovnih škola u prostorijama BZK “Preporod” Ilijaš.

U subotu 29. oktobra sa početkom u 18:30 u Kino sali KSC-a bit će upriličena Tribina posvećena prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću. Gost predavač  bit će  Šerif Patković, ratni komandant 7. muslimanske brigade i jedan od dužih ratnih saradnika rahmetli predsjednika.

“Golem je dunjaluk, golemi su dunjalučki poslovi, golema je Amerika, golema je Kina, goleme su goleme i pare i golemi su golemi interesi, samo je meni Bosna i Hercegovina taman.”

Prethodni članakNa Kovačima obilježena 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Još uvijek je jako prisutan u životima ljudi
Naredni članakU Općini Ilijaš potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika od 100 m2 s dodatnom opremom putem sufinansiranja