Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović tokom dženaze žrtvama genocida u Srebrenici poručio je kako svi ljudi trebaju pomoći Srebrenici tako što će nastojati objasniti odskle je zlo došlo, kako bi ga se razumjelo.

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, prošlo je 25 godina od kada su oni koji su sebe nazivali “srpska vojska i policija” počinili genocid u Srebrenici. Posljedice tog zla koje se obrušilo na naše živote osjećamo svi na mnogo načina u našoj zemlji i svijetu. Kolika je bila silina tog zla, koja se sručila na Srebrenicu, govori nam i to s kakvim poteškoćama se susrećemo i danas kada ga pokušavamo zaustaviti i prekinuti – kazao je ef. Kavazović.

Sada mnogo jasnije vidimo, dodao je, “da se zlo genocida iz Srebrenice ne može lahko savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti ovim prostorima”.

Dodao je kako se, ipak, uprkos svim poteškoćama život u Srebrenici se obnavlja.

Istina o onome što se dogodilo polahko, poput sunčevih zraka razgoni tamu koja bi željela vječno vladati ovim prelijepim gradom. Ovdje prilaze jedni drugima svjesni tereta koji im je natovaren na njihova slabašna pleća. Vjerujem da će muslimani, katolici, jevreji i pravoslavci ovoga grada naći načina da razumiju jedni druge i da jedni drugima pomognu. Prošlost koja je teška može biti i prilika za bolje upoznavanje i za bolju budućnost ako prihvatimo istinu kao vodilju – istakao je.

Kavazović je naglasio kako svi dobri ljudi, sa svih strana, trebaju pomoći Srebrenici, ne tako što će šutjeti o onome što se dogodilo, već upravo tako što će nastojati objasniti odakle je zlo došlo kako bi ga se razumjelo.

Srebrenica bi trebala postati mjesto kulture sjećanja, ne samo na genocid u njoj, već na sve što nam se događalo ’90-ih godina prošlog stoljeća. Danas smo se okupili na mezarju Potočari da se molitvom, namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj fatihi koju im proučimo. Svaka naša pojeta njihovom mjestu boravka, ovim mezarima u Potočarima, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude – kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Kolika je blagodat mira, dodao je, znaju oni u kojima se uselio nemir i kojima je nanesena teška bol i patnja.

– Pa ipak braćo i sestre, budimo svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljendnja riječ – molitva i da između molitve žrtve, onoga kome je nepravda učinjena, i Uzvišenog Allaha, nema zastora. Braćo i sestre, uputimo dove za nas, naše najmailije, za žive i mrtve, za našu domovinu i narod u ovom danu sjećanja na braću i sestre čiji životi su postali vječni zalog naših ovozemaljskih života – poručio je reis Kavazović.

izvor. FAKTOR

Share.

Comments are closed.