Cijene pojedinog voća i povrća na  pijacama znatno su porasle, nekih vrsta nešto manje, ali je evidentno povećanje cijena koje je dovelo do smanjenja prometa i prodaje.

Potvrdili su nam ovo trgovci koji se svakodnevno bore za opstanak, a zbog zime koja dolazi, koja je i inače mirnija, u strahu su da li će uspjeti “preživjeti” zimu.

Kao proizvode koji su najviše poskupjeli u proteklom periodu  trgovci su  istakli  krompir i kupus. Tako se kilogram krompira prošle godine mogao kupiti za manje od marku, dok je on sada od 1,50 do 2 KM. Vreća kupusa prošle godine koštala je 5 maraka, a sada je samo kilogram dvije-tri marke.

Nisu samo voće i povrće poskupjeli, porasle su i cijene sira i suhog mesa na pijacama. Tako je sir poskupio za oko pola marke, dok je suho meso skuplje za 10-15 posto.

Ono što nimalo ne ohrabruje jesu najave prodavača, koji su ujedno i proizvođači, a koji kažu kako će stanje i u narednom periodu sigurno biti slično, ako ne i gore kada je riječ o rastu cijena.

Međutim, ono što je zanimljivo, a što su i trgovci na pijacama istakli, jeste da su cijene voća i povrća u prodavnicama dosta niže nego na pijacama.

Banane na pijaci su oko tri marke, a u prodavnici se one mogu kupiti i za manje od 2,50 KM. Cijena jabuka na pijaci je skoro duplo veća od one u prodavnici te za kilogram na pijaci trebate izdvojiti tri marke, dok ćete u prodavnici kilogram jabuka platiti oko 1,50 KM.

 

Share.

Comments are closed.