Zrak je zagađen, u Kantonu Sarajevo ponovo proglašena „Pripravnost“

Na osnovu podataka o kvaliteti zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS proglasilo je danas epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

Na većini kantonalnih mjernih stanica, osim na lokalitetu Vijećnice, od jučer se bilježi rast koncentracija zagađujućih PM 10 čestica.

Uprkos snježnim padavinama, pad koncentracija ovog polutanta se ne bilježi  ni danas, a prema posljednjim podacima, izmjerene vrijednosti u  Ilijašu, Vogošći, te na Ilidži i Otoci su na pragu proglašenja epizode Upozorenje.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna tri dana se očekuju relativno stabilne vremenske prilike,  uz prisustvo temperaturne inverzije, kao i vjetar slabog intenziteta, koje neće pogodovati kvalitetu zraka.

Tokom trajanja ove epizode zagađenja zraka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom.

Podsjećamo, tokom epizode “Pripravnost” zabranjeno je kretanje automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Također, obaveza je smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Apeluje se na stanovništvo, kao i privredni sektor da ne doprinose dodatno zagađenju zraka, uz podsjećanje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada.

Također se upućuje apel na reduciranje korištenja privatnih automobila.

Prethodni članakKonačno niže cijene goriva u BiH
Naredni članakViše od 33.000 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji