BIHVIJESTI

Žrtve poručile Dodiku: “Izvorni Dejton” bez Aneksa VII nastavak je zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u RS-u

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa oglasili su se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, kontinuiranog pozivanja predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na “izvorni Dejton”. 

– Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje “izvornog Dejtonskog sporazuma” i da on, a ni RS neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju.

Aneks VII Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto – navode u saopćenju.

Dodaju kako je upravo Aneks VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP RS-a nikada i ne istražuje – navode iz ovih udruženja.

Pozivanje na izvorni Dejton bez Aneksa VII, dodaju, krajnje je šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad bošnjačkim i hrvatskim narodom u RS-u.

– Iz navedenih razloga tražimo od bh. zvaničnika, kao i međunarodne zajednice, da zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u RS-u – zaključuje se u saopćenju.

– Naravno Aneks VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva siguran povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava.

Povezane objave

Back to top button