Belma Zukić, direktorica JKP”Vodostan”- povodom 8. marta

Danas je Međunarodni dan  žena, koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća  pripadnica ženskog  spola. Jaka žena znači jaka porodica, zajednica i država, jer žena je temelj porodice. Međutim žene se susreću sa mnogobrojnim problemima  i tradicionalnim uvjerenjima u kojima muškarac ima jaču poziciju. Kolektivna svijest konstruisana je tradicionalizmom i stereotipnom shvaćanju i stavlja ženu isključivo u položaj majke i supruge.

Da žene imaju nezamjenjivu ulogu kako u privatnom tako i javnom životu  dokaz je i postojanje mnogih uspješnih žena u Ilijašu,  jedna od njih je svakako i Belma Zukić, direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš, koja se pokazala uspješnom  jednako i na privatnom i na poslovnom planu.

Belma je završila Pravni fakulet i njeni  profesionalni počeci  vežu se JKP “Vodostan“ Ilijaš gdje je nakon odrađenog pripravničkog staža radila kao stručni saradnik na pravnim poslovima, pa stručni savjetnik, zatim rukovodeće mjesto u Pravnoj službi i već tri godine obnaša dužnost direktorice ovog preduzeća.

Tako mlada i uspješna dama koja ima bogatu karijeru iza sebe, pitali smo je koji je njen ključ uspjeha.

Ključ uspjeha je prije svega u radu i disciplini, stalni rad na sebi, edukacije, usavršavanje, strpljenje, nakon toga uspjeh dolazi sam po sebi. Svako treba raditi na sebi i biti zadovoljan, jer kada ste zadovoljni sami sobom onda se to reflektuje i na ljude oko vas.  Ovo je vrijeme globalizacije i cjelodnevnog učenja i samo radom  možemo postići zadati cilj“

 Da svaka žena koja želi može uskladiti porodicu i karijeru, dokaz su žene poput Belme koje to svakako uspijevaju.

Sad zasad dobro kombiniram profesionalni i privatni život, obzirom da je funkcija koju obnašam  veoma složena i zahtijeva mnogo odricanja i  oduzima mnogo vremena.  Nije to samo osmočasovno vrijeme , nego često i zahtijeva rad vikendom. Moj posao je jako dinamičan i ne trpi odlaganja, ponekad imam situaciju kada moram prekinuti i godišnji odmor.  Na svu sreću imam  veliku podršku porodice, majke  koja mi pomaže oko djece i supruga  koji preuzima  brigu oko djece i onda sve to funkciniše u najboljem redu.

U današnje vrijeme svjedoci smo svakodnevnih uvjerenja kako su muškarci isključivo  jači spol, na pitanje da li je teško jednoj ženi  izborit se s tim Belma je  kazala kako  u njenoj firmi vlada kolegijalni odnos i sve odlično funkcioniše .

Na kraju je poručila svim damama da rade ono što vole, čestitavši  im Dan žena uz želju da ga provedu  najbolji način koji žele .