Svjetski dan čistih planina obilježava se 26. septembra.. Ovo je prilika da se stvori svijest o značaju planina za život i da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju. Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja. Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijle sa nama svoju ljepotu.

Ovo je prilika da se stvori svijest o značaju planina za život, da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju i da se stvore partnerstva koja će doprinijeti pozitivnim promjenama.

Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja.

Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijele s nama svoju ljepotu.

Planine zauzimaju oko petine kopna i obezbjeđuju egzistenciju desetine ljudske populacije. Zbog svojih prirodnih resursa čovjek je vjekovima iskorišćavao i zloupotrebljavo planine.

Danas planinama prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Naime, posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.

Share.

Comments are closed.