Meho Puzić posebno je njegovao tradicionalnu, izvornu, bosansku pjesmu – sevdalinku, a njegove interpretacije se i danas čuvaju kao trajno muzičko blago.

Meho Puzić, poznati intepretator bosanske sevdalinke, rođen je u Odžaku 24. jula 1937. godine. Djetinstvo je proveo u rodnom gradu, gdje se školovao, uporedo se bavio društveno- političkim radom kao predsjednik omladine i bio je član kulturno-umjetničkog društva “Posavina”. 1962. godine se oženio i započeo muzičku karijeru položivši audiciju na Radio Sarajevu, gdje je jedini bio primljen od ukupno 54 kandidata.

Poslije dvogodišnje korepeticije sa profesorom Nevželom, 1. maja 1964. godine prvi put je zapjevao i snimio četri arhivske pjesme. Tada je dobio “zeleno” svjetlo za snimanje prve singl ploče sa četiri pjesme (“Mehmeda majka budila”, “Platno bijeli Sarajka djevojka”…). Ova ploča je u kratkom roku prodata u 100.000 primjeraka, što je bila rijetkost na prostorima bivše Jugoslavije. Nakon toga slijede festivali: “Ilidžanski” 1966. godine gdje je bio pobjednik i dobitnik prve nagrade publike i stručnog žirija, zatim slijedi “Festival 1968” gdje je nastupajući u 40 gradova Jugoslavije podijelio pobjedu sa Lepom Lukić.

1969. godine snimio je pjesmu Tome Zdravkovića “Majko, majko” koja je bila jedna od najvećih hitova i prodata je u milion primjeraka. Na brojim festivalima bio je nosilac svih mogućih nagrada, prizanja i plaketa, među kojima je najznačajnije “Estradna nagrada Bosne i Hercegovine” 1980. godine.

Obišao je sve kontinente, a njegovo ime je posebno ispisano u sidnejskoj “Operi” u Australiji. U toku cijele svoje muzičke karijere posebno je njegovao tradicionalnu, izvornu, bosansku pjesmu – sevdalinku, a njegove interpretacije se i danas čuvaju kao trajno muzičko blago.

Umro je 25. juna 2007. godine.


Share.

Comments are closed.