Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu veli: “Ko provede noć Lejletul-Kadr u namazu vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi”.

Muhammed a.s. je budio svoju porodicu posljednjih deset noći ramazana kako bi Lejletul-Kadr proveli u ibadetu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo hafiz Kenan efendija Musić za Faktor je govorio o suštini noći Kadra, sudbini i vrijednosti.

U učenju islama, vjere predanosti i odanosti Uzvišenom Stvortelju, Objava Uzvišenog zauzima najposebnije mjesto. Kur’an je poslanica svim svjetovima i značaj Lejletul-Kadra izvire iz činjenice da je to noć kada je Božija riječ, Objava, Kur’an, darivana svim ljudima. Kur’an je istina i pratitelj svim ljudima do Sudnjega Dana. Svako ljudsko djelo ima elemente nesavršenosti, a Kur’an Božija riječ postojano bez nedostataka petnaest stoljeća oplemenjuje generacije da nose istinu, pravdu i dobro kako sebi tako i drugima.

Odnos prema noći Kadra je refleksija ljubavi, poštovanja i prihvatanja Božije Objave i spremnosti da se dosljedno žive njene vrijednosti. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., došao je sa porukom kojom je Stvoritelj jednoj noći dao vrijednost nad hiljadu mjeseci. Provodeći ovu noć u ibadetu, okrećući se Uzvišenom cijelim našim bićima, mi priznajemo da vrijednost svega ne određujemo mi nego Stvoritelj svih svjetova. Najvrednija noć u našem životu, noć koja nam daje smisao i raduje nas nad svim drugim noćima, jeste ona u kojoj smo spoznali svoga Stvoritelja – kaže hafiz Musić.

Hafiz Musić ističe da se u ovoj mubarek noći treba više vremena posvetiti ibadetu, klanjati nafile, upućivati dove, nadajući se Allahovoj dž.š. nagradi.

Spominjanje Stvoritelja, namazi, dove, skrušena šaputanja, razmišljanja i sve ono čime vjernik i vjernica ispunjavaju svoje dane i noći treba intenzivirati u ovoj mubarek noći. Posebna dova je “Allahu moj Ti si onaj koji sve praštaš, voliš da se prašta, pa i meni oprosti”. Nju je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio najbližim ljudima u svome životu i prenijeli su nam je kao poseban dar. Naše želje trebaju ići prema ostvarivanju dvije najbitnije dimenzije u našem životu, a to je spoznati smisao i pronaći svoj zadatak na ovom prolaznom svijetu. Grijesi nas sputavaju da osjetimo slast blizine Stvoritelja i radost koju imaju samo oni koji su svoje biće usidrili u čvrstoj vjeri.

Noć Kadra je noć oslobađanja od tereta grijeha i noć odluke da ćemo živjeti odano Stvoritelju, slijediti Njegovog Poslanika i činiti dobro koliko god nas On Uzvišeni poživi na ovome svijetu. Naša veličina je samo u predanosti Stvoritelju i prihvatanju određenja Njegovog, slatkog i gorkog. Na sedždi, kada smo najbliži Njemu, treba šaputati ovu Poslanikovu dovu duboko svjesni da naša sreća i spas su kod Uzvišenog Boga i Njega moliti da se ostvarimo u vremenu i prostoru koje nam je povjerio – kaže hafiz Musić.

Hafiz Musić savjetuje da niti jedno djelo ne smatramo malim jer “nijedno djelo nije malehno ako ga Stvoritelj primi”.

Ramazan nas je suočio sa vlastitim potencijalima, otvorio nam vidike i oplemenio naše duše. Možemo pobijediti vidljive neprijatelje i savladati materijalne prepreke samo kada ostvarimo vlastite potencijale, a osnovni potencijal je duboka svijest o dragome Bogu i želja da se Njemu približimo. Kroz ramazan smo izoštrili svoje vidike i naše znanje je još dublje da materijalno jeste bitno, ali ne i najbitnije. Mi smo svojim dušama posebna stvorenja Božija, a ne svojim tijelima. Duše su se nahranile dobrom kroz post, sadaku, zekat, namaze, mukabele, a u vjernicima i vjernicama su provrela vrela dobra koja će ih pratiti u danima koji dolaze. Ramazan je određeni broj dana, a i naši životi su određeni broj dana. Suština života u vjeri jeste svoje dane investirati u sreću na oba svijeta, a ne dozvoliti sebi da dane uzalud potrošimo – zaključuje hafiz Musić.

izvor: faktor.ba

Share.

Comments are closed.