Jevreji širom svijeta slave dolazak 5780. jevrejske Nove godine – Roš Hašana. Jevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka svijeta, obilježava se dva dana, i to u sinagogama, molitvama pokajanja.

Roš Hašana tradicionalno predstavlja jedno od četiri “označavanja nove godine” koja su određivala različite godine u različite svrhe i nova godina je za ljude, životinje i pravne poslove, ali i dan koji određuje početak računanja kalendarske godine.

Kao i drugi jevrejski praznici, Roš Hašana predstavlja dan odmora, a obilježava se duvanjem u šofar, stari muzički instrument koji se pravi od ovnujskog roga, što simbolično treba da izazove buđenja slušalaca iz “drijemeža” i upozoravanje na “dolazeći sudnji dan”.

Istorijski gledano, u stara vremena je početak jevrejske godine bio u jesen i koincidirao je sa početkom poljoprivredne godine. Jevrejska godina je pratila sezone sjetvi, rasta i žetvi kukuruza i ostalih žitarica, u skladu sa postojećim kišnim periodima, kao i sezone uzgoja i branja voća.

U odnosu na nju uspostavljen je i redoslijed slavljenja drugih velikih poljoprivrednih praznika i proslava u toku same kalendarske godine.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.